Under mina många jobbresor både runtom i Europa och USA har jag hittat många smarta, roliga och praktiska redskap, verktyg och material som är fantastiska att skapa med, men som ännu inte funnits på den svenska marknaden. Härom veckan skrev jag till exempel om ett hemmafix jag gjorde med ett sådant material.
Här i Sverige är det sällan som jag överraskas eller imponeras av nya produkter inom gör det själv, pyssel och hobbysektionen på marknaden. Det finns så otroligt mycket redskap och specialverktyg och det kommer mycket nytt mest hela tiden, men ganska ofta kan jag hemmafixa precis lika bra utan dem, om jag ska vara helt ärlig.
Men idag vill jag, förutom att inspirera med ett blomstrande hemmafix, också tipsa om ett redskap som verkligen överraskade mig när jag började jobba med det. För att det helt enkelt är så briljant.
Strax innan sommaren fick jag höra om ett verktyg för kransbindning som skulle lanseras i Panduros sortiment inför jul. Jag kände till verktyget späcknål för matlagning sedan tidigare, men att en liknande typ av nål också skulle kunna användas till kransbindning hade gått mig helt förbi. Eller i vart fall att det skulle vara ett så sjukt smart redskap, att jag typ aldrig mer kommer att binda en krans utan, hade jag inte alls förstått.
Kransnålen, eller späcknål för blomsterbindning, är ett cirka 28 centimeter långt, smalt rör i zink med en cirka en centimeter stor öppning på ena sidan och en vass spets i den andra. Den används för att enkelt och smidigt kunna sticka ner tunna blomstjälkar i en kransstomme som är tät eller hård.
Vill du göra en likadan krans som den jag har gjort följer här en instruktion.
Du behöver
Kransstomme (jag använder en stadig stomme i halm, 40 cm stor), kransnål, hortensia och ett dekorativt band för upphängning.
Eventuellt lite kransdekorationer i form av vackra Sola belli-blommor eller glansiga kulor i olika kulörer och storlekar på ståltråd.
Så gör du
1. Klipp av hortensians stora blombollar från stjälken, klipp och dela upp den stora blomman i flera klasar så att de har cirka 4 centimeter långa ”stjälkar”. Dessa ska sedan träs ner i kransstommen.
2. Stick ner kransnålen i kransen och kör genom nålen nästan hela vägen så att det bara är någon centimeter kvar av nålen på ovansidan. Stick ner en liten hortensia-”klase” en bit ner inuti nålen och dra genom nålen helt genom kransen.
Tack vare att kransnålens vassa spets tränger undan halmen i kransstommen får blomstjälken liksom fri passage in i kransen. När nålen dras ut på andra sidan åker halmen ihop igen och klämmer åt runt blomstjälken så att den sitter stadigt kvar. I vanliga fall brukar tunna blomstjälkar trilskas med att gå av när de sticks ner i hårda stommar eller att jag trär ner dem för kort, så att de med tiden lossnar. Och det brukar ta lång tid att få ner den tunna stjälkarna. Men tack vare att halmen återsluter sig runt stjälkarna när nålen dras ut så sitter stjälkarna fast långt in i stommen – och stenhårt. Och den här kransen tog inte mycket mer tid än tio minuter.
3. Fortsätt göra likadant hela vägen runt kransen till den är så tjock och tät av hortensiablommor som du önskar.
Tänk på att sätta hortensian tätt eftersom de krymper ihop när de torkar. Då kan stommen bli synlig om du har satt blomklasarna för glest.
4. Jag satte ditt ett band för upphängning precis innan jag satte dit de sista blommorna.
Med hjälp av de sista blommorna upptill dolde jag bandet lite grann. Bandet jag använder är ett recyclat band gjort av 100% återvunna PET-flaskor.
5. Dekorera kransen med små kulor eller blommor av papp.
Jag tycker att dessa är riktigt fina men eftersom tanken är att den här kransen ska torka nu under höstveckorna och sedan kläs i julskrud i december så väntar jag lite grann med de dekorationerna.
Lite närmre jul uppdaterar jag kransen med lite gran- eller blåbärsris och festliga och juliga bollar.
Då kommer jag nog att pensla några av kulorna med decoupagelack och rulla i vitt glitter, så att det ser ut som skimrande snö.
För att ett nytt pysselredskap ska imponera på mig ska det inte bara fungera riktigt bra, utan framför allt underlätta projektet. Och inte bara projektet lite lättare, utan väldigt mycket för att jag ska köpa det och rekommendera det. Därför är det ganska sällan som jag rekommenderar specifika hobbyredskap.
Ska jag vara ärlig, så tänkte jag ”hur bra kan en kransnål egentligen vara, man behöver väl inget sånt för att göra en krans”, när jag fick höra om Panduros kransnål. Men jag blev verkligen motbevisad – och sjukt imponerad av hur mycket en så enkel och simpel sak kan underlätta. Den gör kransbindningen sjukt mycket roligare och snabbare och ger dessutom ett så mycket tåligare resultat. Och det till det ynka priset av 69,90 kronor.
Fler hemmafix
1. Så bygger du en 75 cm rund kruka av dekorationsbetong.
2. Från trist furubyrå till drömmig sagohörna.
3. Pimpa din minibyrå med färg och rotting.
4. Bygg din egen miniatyrvärd eller nissevärld till uteplatsen.
5. Så målar du rotting med ett hållbart resultat.
6. Så målar du om en pinnsoffa.
7. 2 000 kopparmynt blev till det här.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Panduro.