Det finns så mycket julpynt på andrahandsmarknaden som ingen verkar vilja ha. I en butik för begagnade prylar såg jag härom veckan en gigantisk rullvagn med julkulor. Nästan som ett helt bollhav. De där julkulorna plockar de fram till försäljning varje år för de tycks aldrig sälja slut.
Det finns alltså alldeles för mycket juldekorationer redan, så köp inget nytt. Det kan ju såklart hända att både garntomtarna, julkulorna och pappersstjärnorna fått sig en törn i kartongerna på vinden och kanske inte längre ser så kul ut. Jag fattar det.
Men det finns ändå många juliga dekorationer som ser lika fina ut nu som för 20 år sedan. Eller i alla fall fortfarande funkar lika bra. Och det är dessa som jag tycker att vi alla ska värdesätta mer. Även om de är i torkad plast eller gulnad furu. För det går faktiskt att återbruka eller klä i en ny, lite mer uppdaterad, kostym.
Som en sån här vanlig adventsljusstake till exempel. Finns i tusental på loppisar över hela landet.
Ljusstaken är i furu och den är nog behandlad på något sätt men ytskiktet har mattats av med åren och träet har gulnat. Jag gillar fortfarande ljusstakens former och att den är lite större än vanliga klassiska ljusstakar, men för att jag ska vilja ha den framme varje jul kände jag att den behövde en ny kulör som gör sig bättre hemma hos oss. Och det är ju bättre att jag målar om den så att den faktiskt nyttjas än att den går till tippen i onödan och jag köper något nytt.
Vill du hacka din egen ljusstake med lite färg följer här en beskrivning. Jag gav mig också på att tillsammans med Lilla T göra ett gäng ljusmanchetter av träkulor. Det var ett önskemål från honom att det skulle se ut som snöbollar, lite som första raden på en klassisk snöbollslykta. Resultatet? Ja, som ett snyggare barnpyssel, om jag får säga så. Men han tyckte att det var det coolaste i mannaminne.
Du behöver
Till adventsljusstaken: Adventsljusstake, vintage-färg ( jag använder kulören peach powder), sandpapper och ev. ett vadderat sandpapper, en fuktig trasa, pensel, en smal skumgummiroller, maskeringstejp.
Till ljusmanschetterna: Träkulor med hål i, snöre, decoupagelack, glitter, en stång att torka manschetterna på, tejp och sax.
Så gör du om adventsljusstaken
1. Slipa adventsljusstaken med ett fint sandpapper.
Eftersom staken är så kurvig i formen är ett vadderat sandpapper lättare att jobba med. Det gör att du kommer åt bra i alla kurvor.
Hur mycket du behöver slipa beror lite på hur ytan känns och vilken färg du ska använda. Vintagefärgen som jag ska använda, som är lite kalk-aktig i strukturen, fäster väldigt bra även på lite glatta ytor och därför ruggade jag bara ner ytan lite lätt med sandpappret.
Torka bort allt slipdamm med en fuktig trasa.
2. Maskera ljusen och sladden med maskeringstejp så att de inte får färg på sig. Så blir det lättare att måla.
3. I vanliga fall brukar jag rekommendera att använda häftgrund på trädetaljer som redan är behandlade för att färgen ska sitta bättre och du ska få ett tåligare resultat. Det gjorde jag till exempel här på en pinnsoffa som ska tåla att man sitter på den under många år och den riskerar också att skavas mot bordet. På sådana möbler är det viktigt att färgen håller länge.
Adventsljusstaken är så stor att den inte går ner i en flyttkartong och därför brukar den få stå på en hylla på vinden och utsätts inte för något direkt slitage, inte ens vid nerpackningen. Därför skippar jag helt enkelt grundmålningen eftersom jag är en vän av enkelhet. Jag brukar alltid tjata om hur viktigt förarbetet innan målning är, men gillar ju också när hemmafix går rykande fort, då blir det lättare att ta tag i sina projekt och komma igång. När ett grundligt förarbete inte fyller någon direkt funktion för resultatet så skippar jag det gärna.
Stryk på ett första lager färg med en tunn pensel. Du kan också använda en riktigt smal skumgummiroller. Den här färgen flyter ut fint och lämnar inga märken efter roller eller pensel.
4. Dags för andra strykningen och här kan du påskynda processen på egen risk, om du är lite otålig.
Det jag älskar med den här färgen är att den är väldigt täckande, oftast behövs inte två strykningar. Men för att det gula furut (som ju inte grundmålats ) inte ska lysa igenom behövs ett lager till och då gäller det att vara snabb. I alla fall om man vill gå lite wild and crazy och inte följa anvisningarna. Redan innan färgen torkat kan du lägga på ett tunt andra lager, om du är försiktig.
Det här är antagligen inte en teknik som Panduro rekommenderar, utan mer min egen cowboy-metod som jag upptäckt genom mitt tidigare track record av hemmafixprojekt. Jag har provat det ganska många gånger eftersom jag är så otålig. Att lägga på nästa lager färg innan det första torkat funkar inte med någon annan färg som jag har provat, då blir det bara kladdigt.
Men den här vintagefärgen är så förlåtande och går jättebra att göra så med, förutsatt att du är lätt på handen och lägger på ett riktigt tunt andra lager. Penseln ska knappt vara blöt av färg utan mer som att du liksom borstar ut den kvarvarande färgen som finns i penseln, till ett jämnare, mer täckande lager. När du gått över hela adventsljustaken två varv låter du den torka som vanligt.
Vill du hellre vänta och låta varje strykning torka för att inte riskera kladd och ojämnhet är ju det såklart alltid att rekommendera.
Så gör du snöbolls-manschetter
1. Trä på sju träkulor på ett snöre och knyt ihop tråden. Klipp av en snöret och låt det andra vara långt så att du kan använda det för upphängning vid torkningen.
2. Doppa hela kulringen i decoupagelack. Vill du ha ett tunt lager glitter räcker det om du penslar kulorna med lack, men nu var sonen här ute efter en riktig snöbollskänsla med tjock struktur så då fick ringarna bada lite grann i lacket.
3. Dags för glitter. Vill du ha ett tunt lager räcker det att strö lite glitter över, med risk för att sen ha glitter i halva huset. Vi var mer ute efter känslan ”ju mer desto bättre” (helst utan glitter överallt) och hällde därför ner glittret i en burk, la ner träringen och satte på locket. Skaka, skaka, skaka. På så sätt får hela ljusmanschetten ett tjockt och jämt lager glitter på sig.
(Den här tekniken att skaka glittret på plats i en burk med tättslutande lock är för övrigt ett riktigt bra life hack när man gör chokladbollar med barn för att slippa få kokos eller pärlsocker över hela köksgolvet.)
4. Knyt fast och häng upp ljusmanschetterna på en horisontell stång så att de torkar. Använd lite tejp för att hänga upp ringarna så att de hänger fritt.
När det torkat skakar du av det överflödigare glittret försiktigt och sedan är de klara att träs på adventsljusstaken.
Jag har ju dessa på en eldriven stake och då ger sju kulor en lagom diameter. Vill du kunna ha dem på levande ljus som oftast är lite tjockare är nog 8–9 kulor lagom. Tänk då också på att aldrig lämna ett rum med tända ljus obevakade.
Fler hemmafix
1. Så bygger du en 75 cm rund kruka av dekorationsbetong.
2. Från trist furubyrå till drömmig sagohörna.
3. Pimpa din minibyrå med färg och rotting.
4. Bygg din egen miniatyrvärd eller nissevärld till uteplatsen.
5. Så målar du rotting med ett hållbart resultat.
6. Så målar du om en pinnsoffa.
7. 2 000 kopparmynt blev till det här.
8. Gör en fantastiskt vacker krans – på tio minuter.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Panduro.