När kvicksilvret sjunker, stiger elräkningarna. Därför ska vi prata braskamin här idag!
Förra veckan var första gången jag fick skrapa rutorna på bilen när jag körde barnen till skolan och förskolan. Och det var bara drygt 18 grader i huset när vi vaknade. Burr!
Härom dagen pratade jag om hur vi lyckades halvera elförbrukningen under första veckan i oktober, jämfört med förra året. Början av oktober har ju bjudit på finväder men nu när det börjar bli kallt om nätterna och dagarna börjar den riktiga utmaningen. Allra helst vill jag ju hålla i den där halveringen av elförbrukningen.
Tack och lov har vi en braskamin hemma, som vi planerar att elda i så mycket som möjligt. För här finns det kilowattimmar att spara. För ett par veckor sedan hörde jag av mig till kaminföretaget Contura för att få hjälp att beräkna hur mycket jag behöver elda för att hålla huset varmt i vinter och för att få till en rejäl sänkning av elförbrukningen här hemma.
Tillsammans med Contura kommer jag under hösten och vintern att dela med mig att de tips och råd jag fick. Vi kommer också att berätta mer om vedeldning ur uppvärmningssynpunkt och hur vi kan elda för att få ut så mycket värme i huset som möjligt. Idag är första delen av ett par inlägg med inspiration på funktionella och snygga braskaminer, tips på hur du ska elda för att sänka elräkningen och råd om hur du ska elda på bästa sätt för klimat och hälsa.
Elda i braskamin och halvera uppvärmningskostnaden
7 000 kilowattimmar kan du spara under vinterhalvåret genom att värma upp huset med en kamin. I en normalstor villa med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar brukar man räkna på att uppvärmningen står för ungefär 70 procent av förbrukningen, det vill säga 14 000 kilowattimmar.
Om jag tänder en brasa när jag går upp på morgonen och en när jag kommer hem från jobbet och totalt eldar ungefär 14 kilo ved per dag så kommer det att ge ett energitillskott på 47 kWh per dygn. Lägger jag in lagom mängd ved åt gången, och inte brassar på, motsvarar 14 kilo ved ungefär 7 timmar eldning.
Eldar jag såhär under 150 dagar från oktober till mars ger det alltså ett energitillskott på 7000 kWh. Det motsvarar halva uppvärmningsförbrukningen i en normalstor villa.
Det här exemplet är räknat på om du har en modern braskamin.
– Efter millenieskiftet har krav på partikelutsläpp införts vilket medfört att man tvingats bygga tätare braskaminer och ändra luftflödet inuti dem. Därför har kaminer som är byggda efter 2000 en högre och bättre verkningsgrad och lägre utsläpp av partiklar och oförbrända kolväten, säger Bo Nilsson som är teknisk chef på Contura och har utvecklat kaminer sedan 80-talet.
Även om du redan har en gammal kamin i huset kan det med andra ord vara klokt att ersätta den med en ny som alltså är bättre ur uppvärmningssynpunkt och för klimat och välmående. Idag finns det flera smarta funktioner som gör kaminer bättre, effektivare och smidigare att använda.
Här är ett par av de smarta egenskaperna som Bo Nilsson tycker att en braskamin ska ha om man installerar en ny idag.
Värmelagrande funktion och varmluftsspjäll
Värmemagasin och varmluftsspjäll ger mer värme under längre tid. Magasinet med så kallade powerstones sitter oftast under kåpan ovanför braskaminens brännkammare och vissa kaminer kan också ha det på sidorna. Stenens värmelagrande egenskaper ger jämn värmespridning under lång tid och avsvalningstiden kan vara 12 timmar för vissa modeller. Avsvalningstiden beror på hur många powerstones du har och hur länge du eldar.
Med ett varmluftsspjäll bestämmer du om vill värma upp huset snabbt eller om kaminen ska ge värme under lång tid. Ett stängt spjäll ger lång avsvalningstid och ett öppet spjäll sprider värmen snabbare i rummet, vilket kan vara bra om du varit bortrest och kommer hem till ett nedkylt hus eller om det är för kallt på morgonen när du vaknar.
”Clean burning”-system och hr-glas
I kaminens rygg finns ett extra kanalsystem för spridning av förvärmd förbränningsluft. Systemet kallas Clean burning och aktiveras då reglaget på framsidan skjuts till. Braskaminen brinner med hjälp av det här systemet effektivt och länge vilket ger en förbränning med väldigt låga partikelhalter.
Med den här tekniken spolas den varma förbränningsluften ut på glasytans insida vilket har en rengörande effekt så att elden alltid är synlig i rummet. Med hr-glas reflekteras värmen dessutom tillbaka till förbränningskammaren upp till 16 gånger mer än ett vanligt glas. Det gör att braskaminen ger bättre uppvärmning i rummet och elden blir vackrare längre genom ett glas som inte sotar igen lika snabbt.
Automatisk startfunktion och ”rädda glöden”-hjälp
Behöver du öppna den nedre luckan eller till och med öppna ett fönster på glänt när du tänder? Med ett automatiskt upptändningsspjäll, som också kallas ASF (automatic start function), slipper du allt det. Den den här funktionen tillförs extra förbränningsluft i början och i takt med att braskaminen blir varm och elden tagit sig stängs spjället automatiskt. Du behöver med andra ord inte själv tänka på att varken öppna eller stänga några spjäll.
Samma effekt får du när elden är på väg att slockna och du snabbt vill få fyr på den igen. Med ”Rädda glöden”-hjälpen, eller RBF (Refuelling boost function) som funktionen egentligen kallas, öppnar du bara ett handtag och nytt syre kommer in underifrån i braskaminen. På så sätt får du fart på glöden och den nya veden tar snabbt eld.
Välj rätt braskamin för ditt hus
Vilken typ av kamin som är rätt i ditt hus beror bland annat på hur du vill använda den. Ska du till exempel bara ”myselda” så behöver du kanske inga värmelagrande inslag. Vill du placera braskaminen mitt i rummet, i ett hörn eller invid en vägg och vill du att den ska ta plats och bli rummets blickpunkt eller ska den vara mer blygsam och naturligt smälta in i rummets övriga inredning. Ja, det är som ni hör mycket att ta ställning kring inför en braskamininstallation.
Utbudet av braskaminer på marknaden kan vara en djungel men mitt tips är att använda dig av Kaminväljaren för att ta reda på vilken eldstad som skulle passa hemma hos dig. På mindre än en minut får du svara på ett gäng frågor som på så sätt benar ut vilken braskamin som skulle göra sig allra bäst hemma hos dig.
Mer om att sänka elförbrukningen
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Contura.