Den första månaden av vår utmaning att halvera elförbrukningen har passerat och jag ska snart visa er statistik för hur vi ligger till. Statistiken släpar några dagar från vårt elbolag som tydligen får statistiken med några dagars fördröjning från elnätsbolaget. Men så snart jag får hela statistiken för oktober månad ska ni (och vi) få se om vi gör tillräckliga ansträngningar.
Jag har som en del av vårt försök att minska elförbrukningen också läst en herrans massa tips på hur man kan spara el på olika områden i ens hem och genom ”många bäckar små” minska sin totala elförbrukning mer än man tror. Jag ska försöka sammanställa alla tips jag fått och läst överallt.
Här är 50 tips för att sänka din elförbrukning. Tipsen är inte rangordnade utifrån hur mycket du sparar utan är helt utan ordning, men någorlunda sorterade utifrån hemmets rum som förbrukar mycket el.
Och det där med vilka åtgärder som faktiskt ger något kan vi ju diskutera. Att dra ur en laddare, såsom första tipset här nedan handlar om ger ju minimal besparing. Ska man inte göra precis allt, så ska man lägga krutet på uppvärmning, varmvattenberedare och lösningar för att ladda en eventuell elbil billigt. Det är de saker i vårt hem som stjäl mest el, därför har vi mest att tjäna där. Men jag listar ändå allt tips jag läst och hittat så får ni själva göra er gallring och bestämma var ni vill lägga krutet.
51 tips som sänker din elförbrukning och minskar elräkningen
1. Dra ur alla laddare eller andra adapters när du inte använder dem.
2. Släck lamporna. Det drar inte mer el för att du tänder och släcker ofta. Skaffa en timer eller rörelsesensor så att lamporna bara lyser när du är där och släcks när du lämnar.
3. Sänk inomhustemperaturen! En grads sänkning ska minska din elförbrukning med 5 procent. Vi har ställt in så att vi har 18–19 grader inomhus. Sedan blir det varmare när vi alla är hemma, lagar mat och tänder ljus.
4. Sänk temperaturen mer när du reser bort. Förra helgen var vi bortresta i fyra dagar. Då är det klokt att sänka inomhustemperaturen lite extra, så att du slipper elda för kråkorna. Vi har redan våra element nerskruvade helt och även om det väldigt snart är dags att dra upp dem så fick de i alla fall vara så medan vi var borta. När vi kom hem var det 14,8 grader hemma men vi fick ganska snabbt upp värmen med hjälp av en brasa och middag med vänner.
5. Täta fönster och dörrar med tätningslister så att kylan inte sipprar in.
6. Dra för gardinerna om kvällar och nätter för att behålla värmen inomhus och så att den varma luften inte kyls ner mot fönsterrutorna.
7. Häng upp draperier för att skärma av kalla rum, till exempel en dåligt isolerad hall.
8. Byt till Led-belysning i hemmets alla armaturer. En LED-lampa drar bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa förbrukar.
9. Har du en uppvärmd pool eller spabad är det en god idé att se över den. Kanske kan du just i år låta bli att använda den och ställa ner den på kallare temperaturer. Vi har till exempel ställt ner vårt spabad på 10 grader och de få gånger under vinterhalvåret som vi kanske kommer vilja använda den kan vi i så fall höja temperaturen just inför de tillfällena. Det finns också poolvärmepumpar som kan minska uppvärmningen med upp till 80 procent jämför med elvärme.
10. Skaffa solceller. Ja, det är en kostsam investering men ju dyrare elräkningarna blir desto snabbare betalar det av sig. Och ja, det är antagligen inget du kan göra inför denna vinter, men planerar du att bo kvar länge i ditt hus är det en klok idé.
11. Stäng av tv, tv-box, dator, stereo, dvd och andra apparater med strömbrytaren istället för med fjärrkontrollen. Använd ett grenuttag med inbyggd strömbrytare så är det bara en knapp du behöver trycka på. Stäng alltså av alla maskiner med standby-läge. Enligt Eon kan du spara in 500 kWh per år bara genom att stänga av standby-läget.
12. Ställ in pannan rätt. Ofta har värmepannor program som skar energi, så att det till exempel inte är lika varm på dagen som på natten eller tvärtom, beroende på vad som passar din livsstil bäst. Det är ju till exempel dumt att elda för kråkorna och värma upp huset på dagen om ingen ändå inte är hemma.
13. Lämna fri passage till element. Möblera inte direkt framför element utan låt luften kunna flöda fritt.
14. Ladda när det behövs. Dra ur laddaren därefter. Låt inte datorn ha ström ständigt när du jobbar hemma. Använd batteriet och ladda bara när det behövs.
15. Klä dig varmt. Förbered dig för ett kallare hem. Med en extra varm tröja och ett par tofflor kommer du inte att märka temperatursänkningen.
16. Se över ditt elavtal. Det kommer förvisso inte att minska din elförbrukning men kanske beloppet på din elräkning. Elbolagen har just nu också tuffa tider och ett samtal till dem kan göra stor skillnad. Mitt tidigare elbolag slopade till exempel någon avgift helt när min man ringde och dealade med dem.
17. För plånbokens skull kan det också vara värt att fundera på timpris. Kanske kan du anpassa dina rutiner så att du använder mer el när det är som billigast och mindre el när elpriset ligger högt.
18. Vedeldning. Ved är ett förnybart bränsle och är därför ett bättre uppvärmningssätt för klimatet än att använda el som Sverige riskerar att ha importerats från EU, där el ofta framställs med kol, gas eller kärnkraft. Eldar du i en kamin ett par timmar om dagen under 150 dagar från oktober till mars istället för att låta värmepannan göra jobbet kan du spara in cirka 7000 kWh.
Kök
19. Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen om det går ett par gånger per år.
20. Koka med lock och välj rätt storlek på kastrullen. Kastrullens botten ska ha samma storlek som plattan. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen ökar energianvändningen med 20 procent. Det gör större skillnad än du tror.
21. Använd ugnen för flera saker samtidigt. När ugnen ändå är uppvärmd är det bra att använda den till både matlagning och bakning.
22. Lämna ugnsluckan öppen efter användning så sprids värmen i rummet.
23. Använd vattenkokare, kaffebryggare och mikrovågsugn. Vattenkokaren behöver endast en tredjedel av energin som en vanlig spisplatta.
24. Laga mat i en airfryer. Den går förvisso på el men drar betydligt mycket mindre el än en vanlig spis.
25. Se över dina vitvaror. Äldre vitvaror drar betydligt mycket mer el än nya energisnåla varianter.
26. Håll koll på temperaturen i kyl och frys. Rekommenderad temperatur är +4 grader i kyl och -18 grader i frys. Varje grads extra kyla ökar energianvändningen med cirka 5 procent. Jag sänkte precis min frys från –22 till –18 grader, dvs. en sänkning om 20 procent av frysens förbrukning.
27. Låt maten svalna innan du sätter in den i kylen.
28. Kontrollera att listerna kring kylskåpsdörren är täta. Lägg ett papper mellan dörren och skåpet. Går det att dra ut papperet utan minsta motstånd när dörren är stängd är listen otät och bör bytas ut.
29. Tina fryst mat i kylen. Om du tinar frysta matvaror i kylen kommer kylan som avges kylskåpet till godo. Tinar du maten i varmvatten eller mikron drar det istället mycket onödig extra energi.
30. Gör storkok som räcker till många middagar som du sedan kan ta fram ur frysen och mikra varm. Då slipper du använda spishällen eller ugnen varje dag. Ta med matlådor till jobbet och frys in i jobbets frys, som ofta ändå står tom. Då får du mer plats för flera storkok.
31. Anslut diskmaskinen till kallvattnet. Det minskar energianvändningen med 20-40 procent.
32. Kör alltid full diskmaskin.
33. Spola inte av disken i varmvatten utan skrapa bara av resterna innan du ställer in tallrikar i diskmaskinen.
34. Lufttorka disken istället för att köra torkprogrammet.
35. Diska vid lägre temperatur när disken inte är alltför smutsig.
36. Använd kaffe- och tetermos. Låt inte kaffebryggaren stå på i timmar för att hålla kaffet varmt.
Tvätt
37. Kör alltid tvättmaskinen full.
38. Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader när det är möjligt.
39. Häng tvätten istället för att tumla den. Men använd hellre tumlare än torkskåp.
40. Centrifugera mera. Det går åt mindre energi om tvätten centrifugeras mera och torktumlas mindre. Kör minst 1000 varv/minut om tvätten ska tumlas. Och tumla inte snustorrt.
41. Använd sparprogrammen om tvättmaskinen har sådana.
42. Vädra kläderna ofta istället för att tvätta.
43. Gnugga bort enstaka fläckar för hand istället för att tvätta hela plagget i maskin.
Badrum
44. Vattenbesparande kranar och duschmunstycken kan nästan halvera din varmvattenanvändning.
45. Stäng av vattnet medan du schamponerar håret och tvålar in dig när du duschar och duscha kortare stunder. Om du kortar dina duschtider från 10 till 5 minuter halverar du också energianvändningen och kostnaden.
46. Stäng av golvvärme och handdukstork. De är stora energislukare.
47. Bada mindre, duscha istället.
48. Bada barnen i balja istället för badkar. Då går det år mindre vatten.
49. Stäng av vattnet i kranen när du tvålar in händerna eller borstar tänderna.
50. Reparera droppande kranar.
51. Ställ fram ett timglas vid duschen. Både du och barnen kommer garanterat att ha svårt för att inte skynda dig att duscha klart innan sanden runnit ner.
Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte själv bockat av hela listan än, men ser i alla fall över de mest energislukande bovarna och åtgärdar dem steg för steg. Vilka kan du bocka av?
Mer om att sänka elförbrukningen
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
4. 11 värmande eldstäder och svar på läsarnas frågor.
5. Vilken inomhustemperatur har ni?
Källa: Jämtkraft, Aftonbladet, Tibber, Tt, Vattenfall, Villaägarna, Viivilla, Metro, Eon, Energimarknadsbyrån, Nordpool.