Nu har äntligen de där småfixen till husbilen börjat! De små projekten som skapar så stor skillnad och tar husbilen från byggarbetsplats till ett riktigt hem på hjul – med charm och personlighet.
Den här veckan syr jag gardiner och draperier och väljer också textil till soffgrupperna och de textilklädda täckskivorna som sitter på väggarna intill soffgrupperna och övervåningssängens framkant.
Pärlemofärgat linne som gardin
Innan renoveringen satt två olika gardiner i husbilen. En tunn variant, som när man drar för den fungerar som insynsskydd, och en mer dekorativ gardin i ett tjockare tyg. Den tjockare gardinen ska jag ersätta med en ny eftersom den hade fläckar som inte gick bort i tvätten. Den tunnare behåller jag eftersom den var i fint skick.
Jag vet inte hur många textilprover jag kikat på för att hitta den rätta strukturen, kulören och materialet i tyget. Jag skulle nästan kunna göra ett lapptäcke av tygproverna här hemma, men nu har jag hittat rätt.
Till gardinerna har jag valt en pärlemobeige linnetextil som heter Liepa från Ohlssons tyger. Den beiga kulören drar åt rosa och fångar upp blommornas toner i tapeten. Ihop med den gamla, tunna och krispigt vita gardinen tror jag att det här tyget med sitt fina skimmer och glans kommer att bli riktigt fint.
Sofftextil utvunnen ur oljegaser
I soffgrupperna och de textilklädda panelerna har jag valt ett riktigt coolt tyg som jag verkligen vill tipsa om. Det heter Haven och består av 100 procent harmolanfibrer. Harmolan är ett material från polypropylenegarn som utvinns från restprodukter från oljeindustrin.
Vid en första anblick när jag först fick höra om det här tyget tyckte jag att det lät lite märkligt.
Tyget utvinns från oljegaser som samlas och bryts ner till ett pulver. Pulvret smälts, blandas med färgpigment och pressas ut till att spinna garntrådar. Det sker under mycket lägre temperaturer än något annat garn som används i annan textil och dessutom används inget vatten till färgning och spinning som vanligtvis är en stor klimatbov. Ett harmolantyg kan återvinnas upp till tio gånger och har en livscykel på hundra år. Inga farliga kemikalier har alltså använts vid utvinning av tyget och det är dessutom tillverkat i Europa. Visst är det fascinerande hur man kan ta till vara på oljegaser så här.
Tyget ska också vara väldigt fläcktåligt och lätt att rengöra, vilket ju är väldigt tacksamt när man har barn i familjen som ska sitta i sofforna och äta.
Soffklädsel ska jag inte göra själv, mer om det senare. Men jag ska sy ett par kuddar i samma textil som soffklädseln och alla de tyger jag valt ut är ganska kraftiga och det kräver en rejäl symaskin.
Ny trotjänare i många syprojekt framöver
Jag använder mig av symaskinen Camille Veritas från Ohlssons tyger som är en stark symaskin för privat bruk, med en kraftig 70-wattmotor som klarar tjocka och även flerskiktstyger. Min förra symaskin fick jag i julklapp när jag var typ tio år och den har hängt med mig i alla år och alla projekt sedan dess. Men de senaste åren har den verkligen sjungit på sista versen och flera delar inuti är nedslitna vilket gör att tråden trasslar ihop sig och blir som ett enda stort fågelbo vid praktiskt taget varje söm. Därför har jag nu skaffat en ny symaskin som jag ser fram emot att ha som följeslagare i många projekt i minst lika många år som den jag haft sedan jag var tio.
Mer om att renovera husbil
Vill ni se mer av min husbilsrenovering kan ni kika här.
1. Del 1: Vanlife here we come.
2. Del 2: Vårt nya vrålåk till husbil.
3. Del 3: Före: Så här ser husbilen ut innan renovering
4. Del 4: Heltäckningsmattan ryker – och vad som fanns under.
5. Del 5: 90-talet glömde att ta med sig det jag avskyr mest.
6. Del 6: Vad 90-talet glömde.
7. Del 7: Valet av färg – tålig, klimatsnäll och som fäster på folierad yta.
8. Del 8: Jakten på de små inredningsdetaljerna till husbilen.
9. Del 9: Så tvättar du penslar miljövänligt.
10. Del 10: Grundmålning i husbilen.
11. Del 11: Så målar du husbil invändigt med ett resultat som håller.
12. Del 12: Kan man verkligen måla köksluckor och husbil.
13. Del 13: Husbilen ser ut som en brottsplats…
14. Del 14: Tapetsera husbil.
15. Del 15: Igenfryst dörr och snökaos ingick inte i planeringen.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Ohlssons tyger.