Den här fåtöljen hittade jag som bortskänkes på Marketplace och stack iväg direkt. Den ser inte mycket ut för världen här som du ser och tjejen som skänkte den sa typ ”Jaha är du en sån där som gör om möbler” och jag fick känslan att hon tyckte att jag samlade på mig skit och att hon såg mig som en skrotig samlare. Javisst, svarade jag med stolthet. Det är som jag brukar säga: Någon annans skräp kan bli ditt guld!
Fåtöljen må vara ha en sliten och fläckig kostym just nu, men snart kommer båda mina barn att tjivas om vem som ska få sitta i den.
Den här våren håller jag på med flera olika projekt med textil. Ett projekt i sommarstugan där en matgrupp så småningom ska få ny klädsel och ett projekt på nedervåningen hemma där ett rum som idag mest är förråd och kaosrum ska bli ett kombinerat tv-rum och övernattningsrum.
Och det är i det rummet som jag tänker mig att den här fåtöljen ska få börja sitt nya liv och stå i många år. Rummet ska användas som tv-spelsrum för barnen men samtidigt husera vänner som sover över. Och i ena hörnet tänker jag mig att den här fåtöljen passar perfekt.
Men egentligen borde den stå med baksidan fram, för det är baksidan som ska bli allra vackrast.
Ni som hängt med här vet att jag för ett tag sen byggde en fotpall av gjutrör och det här superhärliga tyget i fårpälsimitation. Nu ska jag fixa så att fåtöljen och fotpallen matchar med varandra.
Vill du göra likadant följer här en liten beskrivning.
Du behöver
Fåtöljen Tullsta, 4-5 poolnudlar, kniv, mattejp, knappnålar, häftpistol med så långa klammer som möjligt, pårpälstextil, sax, nål och tråd. Jag använder möbeltyget Ture från Ohlssons tyger som finns i olika kulörer. Tyget är ett slitstarkt möbeltyg med 30 000MD.
Så gör du
1. Börja med att skära poolnudlarna längs med, med en kniv så att du får lång halvmånade nudlar. Du kommer att behöva 4-5 stycken beroende på hur tätt du sätter nudlarna på fåtöljens rygg och hur väl du lyckas planera att få ut så många av de olika längderna som behövs, på varje poolnudel.
2. Nu är det dags att sätta fast den första poolnudeln på fåtöljens ryggsida. Sätt dubbelhäftande tejp på poolnudelns skurna sida och placera den på fåtöljen. Jag använder mattejp som brukar fästa väldigt bra. Eftersom du häftar fast tyget mellan varje nudel för att de ska sitta permanent så är tejpen främst för att hålla nudeln på plats medan du jobbar. Skär av nudeln så lång som den ska vara.
3. Placera tyget och nåla fast det på fåtöljens främre ena sida. När du gått hela varvet runt sträcker du ut det och häftar fast det, men så länge och innan du vet hur mycket du behöver spänna det räcker det att hålla det på plats med knappnålar. Tänk på att du ska ha cirka tio centimeter löst tyg hängandes undertill så att du kan sträcka tyget runt botten av poolnudlarna och häfta fast det undertill på fåtöljen.
4. Vik tyget över den första poolnudeln och häfta fast det. Använd så långa häftklammers du hittar. Jag använder 122 mm och det var precis på håret att längden räckte. Eftersom fåtöljens rygg är stoppad skulle du också kunna sy fast tyget mellan varje poolnudel. Då skulle du förslagsvis kunna använda en böjd hantverksnål. Spänn tyget så att det är helt sträckt innan du häftar eller syr.
5. Placera nästa poolnudel på samma sätt som den första med dubbelhäftande tejp och vik tyget över den. Häfta fast tyget efter den andra poolnudeln. Låt tyget hela tiden hänga löst ned- och upptill. Upptill behöver du ha tyget så långt att det sedan kan vikas ner längs ryggen framtill på fåtöljen och häftas fast under den stoppade sittdynan. Vänta med att fästa tyget där, till du har monterat fast alla poolnudlar längs hela ryggen.
6. Det kan vara bra att i ett tidigt skede beräkna så att en poolnudel placeras i mitten av ryggen baktill och att det blir lika många nudlar på varje sida om mitten-nudeln. Du behöver också fördela nudlarna jämt och beräkna så att du har plats för att avsluta med en hel nudels bredd. För att anpassa det kan du beräkna vilket avstånd du behöver ha mellan nudlarna.
Fortsätt likadant hela vägen runt fåtöljens rygg. Poolnudlarna kommer att vara som längst vid ryggens mitt.
7. Så här ser det ut när alla nudlar kommit på plats och är klädda med tyg. Nu är det dags att spänna och fästa tyget undertill.
Vik in tyget och häfta det på plats med häftpistol.
8. Nu är det dags att jobba vidare med det lösa tyget upptill. Vik över det runt fåtöljens rygg och vik ner det framtill. Börja med att fästa tyget vid mitten på fåtöljen, nere på fåtöljens bottensits. Där har jag gjort ett veck i tyget på var sin sida om mitten och gjort så att rynkorna riktas in mot mitten. Det innebär att vecken på fåtöljens högra sida viks åt vänster och tvärtom på fåtöljens vänstra sida. Gör alla viken och säkerställ att det blir lika många vik på varje sida och med jämna avstånd. När du är nöjd häftar du allt på plats och klipper av överflödigt tyg.
9. Klipp till ett stycke av tyget som kan täcka fåtöljens bottensits och sitsens framkant. Tyget ska nå ända in under fåtöljen. Vik in kanterna och häfta. Tack vare att tyget är en fårpälsimitation försvinner häftklamren in i ”pälsen” och göms.
10. Sy ett fodral till sittdynan. Antingen syr du för hand eller på maskin.
När barnen kom hem från förskolan och skolan efter att jag hade spridit ut mig och jobbat med det här projektet i vardagsrummet började de direkt att tjivas om vem som skulle sitta i fåtöljen. Därefter började de fäktas med de två stumpar av poolnudlar som blivit över. Så det här återbruksprojektet blev precis så uppskattat av familjen som jag misstänkte.
Tanken var som sagt att fåtöljen ska stå i vårt kombinerade tv-spelsrum och gästrum, men eftersom den blev hela familjens nya favorit står den allt som oftast i vardagsrummet. Jag kanske måste göra fler.
Så gör du en matchande fotpall
Kommer ni ihåg den här fotpallen som jag gjorde för ett tag sedan? Instruktionen till hur du gör fotpallen av en träskiva och ett par gjutrör hittar du här. Då gjorde jag den så att själva sitsen vilar på tre textilklädda ben, men nu när jag matchade fotpallen till just den här fåtöljen blev pallen så hög med ben att jag här på bilden helt enkelt har tagit bort benen.
Gardiner – rummets viktigaste krydda
Jag vill också passa på att prata gardiner i det här inlägget som redan fokuserar så mycket på textil. Gardiner är också en viktig del i förvandlingen av vårt kombinerade tv-rum och gästrum. Tyg är ett rums viktigaste ingrediens om du frågar mig. Det skapar trivsel, förbättrar akustik, tillför en härliga känsla och skyddar mot solljus. Och ger en väldigt ombonad känsla. Det är inte alltid man förstår hur stor skillnad det gör i ett rum om man hänger upp gardiner förrän de faktiskt kommit på plats. Och framför allt är det många som bara hänger upp ett par vepor i förbifarten som sedan ser rätt taffliga ut. Gardiner är viktiga för stämning men det gäller att man har tänkt till. Har de rätt längd, rätt följsamhet och tyngd och de får gärna ha en vacker struktur så lyfter de ett helt rum och ger en väldigt exklusiv känsla. Även om du inte kan eller vill sy själv kan du fixa sådana här lyxiga måttanpassade gardiner snabbt. Ohlssons tyger har nämligen en sömnadstjänst där du kan beställa gardiner direkt i den längd som du behöver. Ett riktigt life hack!
Gardinerna som jag hängt upp i rummet har en avgränsande funktion och sitter inte framför fönstren utan snarare framför en dörr. Vi har två rum i fil med ett dörrhål utan dörr och här vill vi alltså avgränsa mellan detta rum och ett kontor. Och då tycker jag att en gardin passar perfekt! Dessutom döljer den en väggmonterad tv, vilket jag tycker är perfekt eftersom jag tycker att tv är ett rätt fult påfund. Gardinen jag valt heter Carmen och kommer från Ohlssons tyger.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Ohlssons tyger.