Härligt Hemma

Det här hemmafixprojektet har jag haft i huvudet i flera år. Men ibland är det så det är. Idéer behöver växa fram och stötas och blötas i huvudet för att sedan förverkligas. Men jakten efter en lagom rostig taggtråd har inte varit helt lätt. Den här taggtråden hittade jag övergiven i skogen förra året och jag hoppas att jag gjorde markägaren en tjänst som städade rent skogen från den – eller åtminstone älgarna som numera slipper få taggarna i fötterna. Jag lät den ligga kvar i skogen fram till i somras, men när den legat i ett år tyckte jag att den kunde klassas som övergivet skräp.

Även taggtråd som inte är rostig kan bli effektfull i en sådan här lampa – det är skuggningarna mot väggarna som är det fina. Vill du ha taggtråden i en annan färg kan du enkelt sprejmåla den när du är klar.

Härligt Hemma

Du behöver: Rostig taggtråd, tång, tunn ståltråd, grova handskar, eventuell klarlack för att skydda mot rostfläckar.

Så gör du: Börja med att linda taggtråden ett par varv som en krans med en diameter så stor som du vill ha lampan. Därefter lindar du tråden i lika stora cirklar men på tvären. Använd ståltråden för att hålla taggtråden på plats. Fortsätt att linda taggtråden som en boll. Tänk dig att du lindar upp ett garnystan. Det gör inte så jättemycket om den inte har en perfekt rund form från början. Vartefter bollen växer fram kan du trycka och böja till de runda formerna vartefter. Fortsätt linda taggtråden lodrätt och spänn fast den på plats med hjälp av ståltråden. När bollen är så tät som du önskar kan du klippa av taggtråden. Nu är det dags att linda ett par vågräta varv för att ge lampan mer stadga. Linda ett varv mitt på bollen, spänn fast med ståltråd och klipp av. Fortsätt sedan att linda ett vågrätt varv upptill och ett nedtill. Tänk på att lämna ett håll i mönstret lite större så att du får in sladd och glödlampa när du ska trä på taggtrådsbollen på en sladdlampa.

Om taggtråden färgar av sig kan du spreja ett lager klarlack över taggtrådsbollen så att den rostiga färgen kapslas in.

Tips: Använd gärna en dimmer på lampan så att du kan variera taggtrådens skuggeffekter mot väggarna. Det ger ett väldigt fint sken.

hemmafix.monica.karlstein.blogg.hemmafixbloggen.lampa.av.taggtrad.lamp.barbed.wire.3 Foto: Angelica Söderberg.

2 kommentarer

///////////////
  1. Maria

    Men åh, har inte kunnat hitta en bra taklampa till vardagsrummet…o här är den ju! Ska bara hitta rätt taggtråd 😉

    1. Monica Karlstein

      Vad kul! Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *