Nu tror ni säkert att jag har blivit galen. Men nej, jag ska inte renovera köket igen. Det ska däremot min bror göra och jag har lovat att hjälpa till.
Thomas är matstylist och bloggar på Karlstein.nu och en del av er känner säkert igen hans blogg och recept som jag tipsat om flera gånger förut. Thomas driver hela sin verksamhet hemifrån sitt kök vilket innebär flera utmaningar – och kompromisser.
Köket ska vara tåligt och stå pall flera timmars matlagning 365 dagar om året. Det ska också gå att laga mat för företaget och familjen – och helst samtidigt. Han är inte ute efter ett restaurangkök eftersom det fortfarande ska ha en personlig ”hemma”-känsla, men det ska helst ha liknande förutsättningar och funktioner.
Nu har jag tagit fram tre förslag på kök till Thomas och under året kommer ni att få följa renoveringen både hos mig här på Hemmafixbloggen.se och på Karlstein.nu.
Vitt, rostfritt och jordiga toner
Thomas har nyligen lagt in ljus klinkers på golvet i samband med en fuktskada i det angränsande vardagsrummet, de ljusa köksluckorna är fortfarande i tillräckligt bra skick för att behålla och även det ljusgrå kaklet på väggen ska vi försöka behålla om det inte går sönder under renoveringen. Alltså inte en totalrenovering utan en lättare renovering för att göra köket mer funktionellt och hållbart.
Här utgår jag från ett så ljust kök som möjligt för att lätt kunna upptäcka fläckar, spill och smuts och på så sätt enkelt kunna hålla rent.
Här har jag utgått från en rostfri, måttanpassad diskho från Stala som jag tycker har superfina, annorlunda detaljer. Kanterna som går upp längs sidorna känns väldigt genomtänkta och formgivna med precision. Det känns som om Stala har tagit vara på en gammal traditionell funktion och gett den en modern och ny look. Här finns möjligheten att fortsätta vidare från diskhon med en rostfri arbetsbänk, lite likt den jag har i tvättstugan, eller bryta av med en marmorinspirerad kompositskiva eller ljusgrå betongskiva. Rostfritt är nog det allra tåligaste materialet eftersom det varken drar åt sig lukt eller fukt och är lätt att rengöra och dessutom stöttåligt.
I övrigt har jag valt en blandare och ugn i krom för att skapa en genomgående stil i köket. Här har jag valt en ugn som kan ge 300 grader vilket var ett starkt önskemål från Thomas så att han kan laga pizza på stenskiva i ugnen. Ugnen har också en PerfectBake baksensor och PerfectRoast stektermometer med tre mätpunkter för riktig precisionsmatlagning – och inbyggd mikro som jag verkligen tror skulle passa honom.
Svart, industri och trä
I denna stil har jag valt köksluckor i svart för att visa hur stor skillnad färg kan göra. Thomas ska ju behålla de luckor han har, men det finns ju en möjlighet att lacka om luckorna om han skulle vilja.
Även i den här stilen utgår jag från en stor rostfri arbetsbänk med två diskhoar. Thomas har visserligen två diskmaskiner hemma men behöver ändå kunna diska stora plåtar och formar och samtidigt skölja grönsaker, så två hoar är nästan en förutsättning. Min tanke är att han måttbeställer diskbänken med två hoar och urtag för spishällen för att få det riktigt snyggt och att han väljer en bänk med upphöjda kanter baktill för att lättare kunna hålla väggen ren. Ett tips är också att välja en upphöjnad även i framkant som fångar upp vatten och skyddar underskåpen och luckorna. Ett andra tips är också att välja en diskho med smarta tillbehör såsom avrinningskärl, påhängbara durkslag och skärbrädor.
Till diskhoarna har jag adderat en hög blandare med rörligt handtag som för tankarna till restaurangkök. En sådan funktion är riktigt bra att ha och också en visuell stilnyckel om man vill gå mer åt restaurangstilen.
Här har jag satt in en extra bred spishäll, 90 cm, med nio ihopkopplingsbara kokzoner och en funktion där du väljer din maträtt och får optimala inställningar automatiskt. Med den här spishällen styr du också fläkten på väggen ovanför. Thomas är ju på jakt efter att kunna laga mat för jobbändamål och familjens mat och ibland alltihopa samtidigt och då kommer den här spishällens bredd komma väl till pass.
Turkos, mässing och marmor
Den här stilen är lite av en bubblare. Den kanske inte tilltalar Thomas men jag vet att det finns två andra därhemma som gillar turkost och guld. Den klinkers som de redan har på golvet har ett marmormönster så jag tror att den här stilen skulle bli fin hemma hos dem. Och egentligen är det här nog min personliga favorit.
För att bryta av det ljusa, skira har jag valt att lyfta in en eller två svarta, strama diskhoar i komposit. Materialet är extremt hårt och värmebeständigt tack vare en blandning av 80 % naturlig kvarts och bindningsmedel.
Här har jag valt att ha spishällen i vitt som jag tror kan bli väldigt effektfull mot en vit eller ljus bänkskiva. Det är lite ovanligt med vit spishäll så det tror jag kan kännas lite lyxigt och väcka många nyfikna frågor från vänner som kommer på besök.
Nu återstår bara att se vilken stil Thomas väljer eller om han plockar guldkornen ur alla tre. Vilken skulle ni välja om ni skulle göra om köket?
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Stala och Bosch.