Här kommer fler bilder från min sommardukning eller midsommardukning från Ikea Uppsala. Den är enkel att göra själv hemma. Här är några tips.

 1. Bind en krans av björkris och blommor och ringla en ljusslinga runt den. Då får du en fin ljuskrona över matbordet som snabbt sätter stämningen.
 2.  Ta ett vitt lakan och färga i svagt gul eller den färg du hellre föredrar. Då får du direkt en fin duk som matchar den övriga dukningen. Har du inte textilfärg att färga med funkar vattenfärg som snabblösning. Framför allt om du tänkt slänga lakanet efter. Tappa upp vatten i handfatet och färga vattnet med hjälp av vattenfärgen till önskad nyans och lägg i tyget. Rör om då och då så att färgningen blir jämn. Ta upp när tyget har önskad färg.
 3. Dekorera med naturen. Använd blommor, blad och grenar från skogen eller trädgården och dekorera bordet.
 4. Använd band i olika färger. Knyt banden runt tallrikarna som om de vore ett paket. Eller dekorera stolsryggarna med banden.
 5. Återanvänd glödlampor som vaser. Använd en rakbladskniv och skär upp toppen på lampan. Slå bort innehållet med hjälp av något avlångt, till exempel en borr och hammare. Fäst ett band i glödlampan och hänga upp flera stycken i en klunga över bordet. Eller fäst lite häftmassa på glödlampan och sätt fast den på bordet. Häll i vatten och sätt i ett par blommor.
 6. Färgdekorera bestick. Har du udda bestick blir de enhetliga om de målar skaften i en gemensam färg som på bilden här ovan. Instruktioner hittar du här.
 7. Färgdekorera ljusstakar. Måla ljusstakarna i samma färg som besticken, duken eller blommorna, som på bilden här ovan. Instruktioner hittar du här. 

  Du kan också duka midsommarbordet i marin stil, rosaromantisk stil och lantlig/rustik stil – fler bilder hittar du här.Fler bilder på den rustika dukningen kommer i morgon.
  Foto: Hanna Hallin.

2 kommentarer

///////////////
  1. Monica Karlstein

   Tack fina Marie!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *