Det är höst och många av oss fixar extra fint inomhus och myser mer inomhus ju kallare det blir ute. Jag bad inredaren Erika Norberg sammafatta några av höstens hemmatrender när det gäller färger, kök och badrum. Här är hennes rapport.

Höstens färgskala
I höst får svart och vit ge vika för en mer sofistikerad färgskala där bruna, mjukt brända och dova toner blir det nya svarta. Smutsigt gult och vinröda toner på gränsen till lila möter upp det bruna och ger en bakåtblickande retrokänsla som speglar den nostalgiska trend som ligger över oss.
Pastelltrenden vi såg i våras finns kvar men har fått ett annorlunda uttryck med mer skarpa och iögonfallande toner. Hur vi väljer att kombinera pastellerna känns även det nytt och spännande. Vi väljer exempelvis hellre en murrig, mörkt grön färg tillsammans med en rödtonad pastell istället för att kombinera olika ljusa pasteller tillsammans som vi gjorde förra säsongen.
Som bubblare i all dov elegans sticker neonfärgen fram. Satsa på rosa eller gult för en spännande effekt.

Trender för kök och bad
Köket fortsätter tydligt på temat avslappnat, naturligt och närproducerat, som vi sett komma under föregående säsonger. Vi visar upp våra köksredskap synligt på öppna hyllor och krokar och ser lyxen i att bjuda varandra på traditionell, ekologisk husmanskost. Umgänget är viktigt och vi inreder ombonat kring matbordet så att vi kan sitta länge med familj och vänner.
Helkaklade väggar kommer mer och mer och köksleverantörerna har hängt på trenden och möter upp med möjligheter till personliga och fantasifulla skåps- och förvaringslösningar. Varför inte välja ett färgstarkt och lekfullt kök i t ex neongult?
Badrummen genomsyras även de av den rådande vintagetrenden. Dessa i form av nyproducerade, graciösa och sirliga badrumsmöbler som för tankarna till vackra salonger istället för dagens traditionella badrum.
Köken har under de senare åren öppnats upp och blivit en naturlig del av vardagsrummet och det övriga hemmet och nu är det dags för badrummen att gå samma väg. Vi dekorerar dem med möbler, kakel och tapeter som inte alls är typiska för de stillrena badrum vi är vana vid. Kristallkronor, snirkliga spegelramar och stoppade, guldprydda gustavianska möbler välkomnar och öppnar upp badrummen för en mer allmän beskådan.

Text och bild: Erika Norberg, inredare på Stocklounge. Besök gärna Erikas fina blogg här.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *