monica.karlstein.sommardukning.nyhetsmorgon.2

För er som missade pratade jag sommardukningar i Nyhetsmorgon i morse. Jag hade med mig tre dukningar i olika stilar – en lantlig och rustik, en marin och en pastellig dukning. Klicka här för att se inslaget.

lantlig.dukning En dukning behöver inte kosta en massa pengar och du behöver varkengå och handla en massa nytt, eller lägga ner flera timmar. Det gäller bara att se vad man har hemma, vad som finns i trädgården, på tippen och i naturen och komma på nya roliga idéer.

I den lantliga dukningen från i morse hade jag plockat med en gammal planka som legat ute i flera år. Dukar du långbord kan en lång sliten planka eller varför inte en gren bli jättefin mitt på bordet, med små blomvaser eller värmeljus på.

På bilden finns också glasflaskor i returglas, där botten är borttagen så att de nu kan användas som ljuslyktor. Du kan göra dem själv men annars finns de att köpa på Granit.

Plåtburkar som blivit rostiga använde jag både som vaser, bestickförvaring och kruka för örter.

Och istället för stora blommor tycker jag att det är lika fint med färska örter som gästerna kan plocka av och krydda sin mat med. De både doftar och smakar gott.

marin.dukning I den marina dukningen har jag försökt duka med saker som inte förknippas med dukning. Det är en tross, en ryssja och snäckor. Ryssjan kan sättas upp i taket ihop med en ljusslinga, trossen läggs som dekoration på bordet, gärna ihop med något blått tyg. Snäckorna fungerar som skålar för kryddor.

Som servetter använder jag kökshanddukar och ovanpå den ligger en liten glasflaska som fungerar som bordsplacering och ska föreställa flaskpost med en liten hälsning instucken inuti.

pastell.dukning Här är en betydligt mer färgglad dukning som passar till saftkalas, fikastunder eller liknande. Här är det pasteller som ljusgult, rosa och blått och grönt som gäller.

Det här tyget är ett av mina bästa dukningstips. Ofta har man inte så stora dukar och pappersdukar känns ofta trist och är dessutom dyrt. Ett tyg på metervara behöver inte blir särskilt dyrt och du kan själv bestämma storleken. Du kan dessutom klippa till matchande servetter av samma tyg så blir det extra festligt.

När man dukar utomhus under sommaren är det viktigt att inte bara tänka på dekoration till bordet utan också på belysning och plädar eftersom det blir mörkt och svalt på kvällen. Här är en ljusslinga som fått en ny stil med hjälp av några prickiga pappmuggar som man annars kan servera dryck i och på sidan av bilden syns en rosa värmande filt som kan bli snygg att hänga på stolsryggen.

Inköpslistan hittar ni här. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *