Härligt Hemma

Från år till år plockas de fram och ställs undan och slits med väder och vind. Nu är det dags att piffa till trädgårdsmöblerna inför årets säsong – med en helt ny färg. För någon vecka sedan gjorde jag om den här trädgårdsgruppen till Härligt Hemma-magasinet och sedan lottade vi ut gruppen. Och du anar inte vad glad jag blev när jag pratade med vinnaren i telefon i förra veckan. Hon var så glad att hon vunnit och då blev jag glad och kände att möblerna skulle komma till användning.

Jag gillade den ursprungliga färgen men eftersom den såg lite sliten ut ville jag hellre skapa en helt ny stil.

Lägg ett par timmar på att fixa till de möbler du har istället för att lägga tusenlappar på nya. Eller kanske kan du komma över en möbelgrupp på Blocket för en billig slant och måla om i precis den färg som du själv vill ha. Sy ett par matchande dynor till och du får en trädgårdsgrupp som du garanterat kommer att vara ensam om.

Angelica Söderberg.

Du behöver: Utemöbler, sandpapper, fuktig trasa, graffitifärg för utomhusbruk, klarlack, skumgummi, textil, sax, penna, nål och tråd.

Så gör du: Mina möbler var rena från färgflagor och var bara att torka av innan målning. Men har dina möbler varit målade eller behandlade en gång tidigare är förarbetet viktigt. Då behöver du slipa bort den gamla färger och rugga upp ytan lätt med sandpapper.

Sprejmåla jämt över hela möbeln. Tänk på att röra sprejburken jämt över hela och stanna inte upp – då får du lätt rinnmärken. Låt första lagret torka och sprejmåla sedan ännu ett lager om du tycker att det behövs. När färgen har härdat behöver du sprejmåla två gånger med klarlack. Jag har valt en matt klarlack.

Klipp till en kartongbit som har stolssitsens form och använd som mall när du klipper till stolsdynan och dynans överdrag. Jag har valt skumgummi som är fyra centimeter tjockt men även tunnare går naturligtvis bra.
Använd mallen för att rita ut formen på tyget. Lägg till någon extra centimeter för sömsmån och dynans höjd. Sy ihop fodralet med avigsidorna utåt och lämna en öppning på cirka 25 centimeter. Vänd ut rätsidan, stoppa in dynan och sy igen. Vill du kunna ta av och tvätta tyget kan du sy på en dragkedja eller kardborrband. Eventuellt kan du även sy fast två band på varje sida så att du kan knyta fast dynan på stolen.

Tips: Graffitifärg är lätt att sprejmåla möbler med eftersom den inte rinner utan ger en slät yta, nästan som om man lämnat in möblerna hos en lackeringsfirma. Men var noga med att välja en färg för utomhusbruk och klarlacka ovanpå.

På bilden ser ni stenmönstrade golvplattor och prickigt parasoll från Rusta och tapet från Mr Perswall.

Bild: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *