monica.karlstein.hemmafix.koppar.lampa
Betongtapeten från Mr Perswall (E020401-8 ur serien Captured Reality), klänningen i Picknickmönster kommer från Orkan Lia, matta och affisch från Ikea.

Jag är inte mycket för glitter och blingbling, men inreder gärna med metaller och naturmaterial. Nu har jag byggt en bordslampa till sängbordet av betong och koppar. I lampfoten har jag gjort en försänkning för att kunna lägga smycken och hårnålar när jag går och lägger mig om kvällen. Lampan består helt enkelt av kopparrör och kopparböjar, en hemmagjuten betongfot och strykjärnssladd i textil. Vill du göra den mer färgglad kan du gärna hänga på en lampskärm i färggrann textil.

Du behöver: En tom och rengjord plastförpackning. (Jag har använt en Carte Dors glass-förpackning.) Finbetong, betonghink, sugrör, kopparrör 30 respektive 35 centimeter långa, en bågfil eller en röravskärare, maskeringstejp, sax och två kopparböjar i önskad form, en rak kopparkoppling, textilsladd, lampsockel, dragavlastning, stickkontakt, glödlampa.

monica.karlstein.kopparlampa.koppar-hemmafix

Så gör du: Klipp ett hål i plastlådan så att den raka kopparrörsdelen kläms fast i plasten. Tänk på att det är genom denna som sladden sedan ska gå igenom så den behöver sticka upp ur betongen både på under- och översidan. Tejpa fast kopparkopplingen med maskeringstejp på undersidan av förpackningen. Det som är botten i glasslådan kommer sedan att bli ovansidan av din lampfot.

Vill du så kan du även tejpa fast en liten plastburk eller liknande så att det blir en försänkning i lampfoten, där du sedan kan förvara smycken eller andra småsaker. Den bryter du sedan loss när betongen har härdat.

Blanda betongen enligt instruktionerna på förpackningen och häll i formen. Se till att betongen inte stiger över kopparkopplingen. Skaka lite på plastlådan så att luftbubblorna försvinner. Då minskar risken att den spricker när den torkar. Vänta några minuter så att betongen hinner härda lite och tryck därefter ner ett sugrör så att det bildas en försänkning för sladden.

När lampfoten har härdat enligt anvisningen på förpackningen skär du loss plastformen och slipar eventuella vassa kanter med ett sandpapper.

Nu är det dags att fixa lampsladden och själva lampan. Trä genom sladden genom alla delar och sätt sedan fast kopparrören enligt bilden eller så att du får den form på lampan som du själv önskar. Limma med ett snabbtorkande epoxylim som blir transparant när det torkar. Lägg lim endast i rörkopplingarna så undviker du att överflödigt lim smetar ut sig längs rören. Låt torka.

OBS! Be någon som är elkunnig att koppla på stickkontakt, dragavlastare och lampsockel. Gör aldrig sådant själv!

Tips: Jag tycker att det är fint när koppar mörknar med tiden. Men vill du hellre ha det skinande blankt kan du putsa lampan med kopparputs.

Bild: Angelica Söderberg. 

hemmafix_bordslampa_monica_Karlstein_hemmafix_koppar

4 kommentarer

///////////////
 1. Katti

  superkult och fint hemmafix!!!

 2. Oscar

  Kul idé! Men är det inte nedlåtande att säga att man inte kan vara intresserad av att bygga en sådan lampa och samtidigt vara elkunnig? Utan att veta känns det som att du utgår från att du har en icke-elkunnig kvinnlig läsekrets, vilket kanske är rätt, men också rätt platt.

 3. Nicolina

  Hej!
  Var inhandlade du dina kopparrör samt kopparböjar?

 4. Mormorsglamour

  Vad kul att du gillade idén! Den blev jättefin 🙂 tapeten i bakgrunden är himla fin den med, en av favoriterna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *