Härligt Hemma Ni har kanske sett de där snygga vägghyllorna gjorda av svarta rör som finns att köpa dyrt på nätet. Industristilen är populär och priserna ofta därefter. Den här kan du däremot göra själv och även om koppar är förhållandevis dyrt så blir det billigare och roligare när du gör jobbet själv. 

Vill du göra en stor hylla är det viktigt att du använder dig av t-kopplingar som i en ände skruvas fast i väggen med hjälp av en plugg. Annars blir hyllan ostadig och svår att forma.

monica.karlstein.koppar.inredning.saga.kapa.hylla

Du behöver: Kopparrör, kopparböjar, kopparplugg, t-kopplingar, röravskärare eller bågfil, snabbtorkande epoxylim, borrmaskin, skruvdragare, skruv.

monica.karlstein.koppar.2.inredning.saga.kapa.hylla

Så gör du: Det bästa är om du skissar din form på ett papper innan du sätter igång. Det finns många olika spännande former och här är det bara din egen fantasi som sätter gränser. Sedan mäter du ut hur långa de raka rören ska vara och kapar dem i rätta längder.
Antingen använder du en bågfil vilken jag kan rekommendera om du ska göra en liten hylla. Gör du en större hylla är det väl värt att investera i en röravskärare som kostar under hundralappen på de flesta byggvaruhus. Med en sån blir det raka snitt och snitten tar bara några sekunder att göra.
Borra hål i alla pluggar. De ska skruvas fast i väggen och fungera som fästen, enligt bilden här intill.
När du sätter ihop hyllan är det enklast att hålla till på golvet eller ett plant underlag. Sätt ihop alla rördelar som du önskar och vrid och vänd till du är nöjd. Då limmar du i kopparböjarna och för ihop böjarna med de raka kopparrören. Låt torka helt innan du sätter den på plats på väggen.

Håll upp den limmade hyllan mot väggen och rita ut var du ska sätta fästena. Skruva dit fästena och haka fast den limmade hyllan.

Tips: Jag tycker att det är fint när koppar mörknar med tiden. Men vill du hellre ha det skinande blankt kan du putsa rören med kopparputs.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra med koppar? Kika här och här. Dessutom tycker jag att ni ska kika in det senaste numret av Hemma med Ernst-magasinet där vi tipsar om hur du gör superfina kandelabrar av kopparrör.

Härligt Hemma

Foto: Angelica Söderberg.

2 kommentarer

///////////////
  1. Cyrille De Baracé

    Hej,
    Var hittar du kopparpluggen? Hittar det ingenstans

  2. JonathanW

    Kopparplugg, vart?? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *