Härligt Hemma

Ni vet väl hur tråkigt det är att gå ut och hämta vem när det är vinter och minusgrader. På mitt landställe är det oftast svinkallt på vintern och eftersom vi värmer upp hela huset med en kamin så går det år mycket ved. Oftast försöker jag smita undan och slippa hämta ved, men det går inte alltid. Nu har jag gjort ett vedställ som rymmer extra mycket ved så att vi slipper gå ut i kylan lika många gånger i vinter.

Så vad har jag använt? Jag tog vad jag hittade på byggvaruhuset. En stenplatta och armeringsjärn. Personalen skakade på huvudet åt mig – men jag blev själv ganska nöjd!

vedstall.monica.karlstein.hemmafix.hemmafixbloggen.vedforvaring

Du behöver: Stenplatta, 8 stycken armeringsjärn á 110 centimeter långa med 10 millimeter i diameter, betongborr (8 millimeter), hammare, filttassar, grovt rep, maskeringstejp, fil. Eventuellt en bultsax eller bågfil om du inte justerar längderna i byggvaruhuset.

monica.karlstein.hemmafix.hemmafixbloggen.vedstall.vedforvaring.3

Så gör du: Redan i byggvaruhuset kapar du till rätt längd på armeringsjärnen. Där finns ofta verktygen du behöver så slipper du det jobbet hemma. När du väl kommer hem märker du ut på stenplattan var du vill att armeringsjärnen ska sitta och sätter fast en bit maskeringstejp där du ska borra. Det minimerar risken att plattan spricker.
Min stenplatta har storleken 40 x 40 centimeter och jag har satt armeringsjärnen cirka 9 centimeter från plattans sidokanter. Det ger en yta för veden på cirka 22 centimeter. Det kan verka smalt men jag vill att vedtraven ska vara smal nedtill och bli bredare upptill och för att den inte ska bli för bred upptill är 22 centimeter ett bra mått nedtill. Vill du ha ett rak vedtrave kan du öka mellanrumsmåttet något.

När du fäst maskeringstejpen och märkt ut hur tätt armeringsjärnen ska sitta borrar du med en betongborr som är någon millimeter smalare än järnen. Detta för att de verkligen ska sitta fast. Slå i järnen försiktigt med en hammare. Armeringsjärnen kommer förmodligen gå att slå i olika mycket vilket ger en oregelbunden längd som jag tycker är fin. Klipp dem med en bultsax eller såga med en bågfil om du hellre önskar dem jämnlånga. Grada av kanterna med en fil så att kanterna inte är vassa.
Linda repet mellan vartannat armeringsjärn cirka 25 centimeter från toppen så att de håller ihop även när stället är fyllt av ved. Klart!

Härligt Hemma

Tips: Sätt på små gummiskydd längst upp på armeringsjärnen om du är orolig för att sticka dig när du böjer dig ner för att hämta ved.

Foto: Angelica Söderberg. 

4 kommentarer

///////////////
 1. Maria

  Åh vad snyggt! Måste bara hitta det där Huset nu, så får jag också göra ett…tack för tips!! 🙂

  1. Monica Karlstein

   Jag är också på jakt efter det där huset, är man inte alltid det? 😉 Kram!

 2. Bibliofilen

  Allt jag kan tänka på med trappan ovanför är den där otäcka scenen i Mrs Dalloway med mannen som föll och spetsades på ett staket.

  1. Monica Karlstein

   Jo fast just här där den står är ju räcket högre än vedstället och det ska ju ganska mycket till att man snubblar i trappan och ramlar uppåt, över räcket och ner igen på andra sidan. Räcket är ju där för att ta emot och det mest troliga är väl ändå att man ramlar nedåt i trappan, inte upp över ett räcke. Vi får hoppas på det i alla fall så att ingen gör illa sig. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *