Härligt Hemma

Jordgloben hade slutat att fungera som bordslampa men jag kunde ändå inte med att slänga den. Istället fick den fungera som taklampa. Trasiga jordglobar finns ofta att få tag i ganska billigt på loppisar eller sommarauktioner. Så håll hårt i jordgloben om du hittar en i vår – de går att använda även om de är trasiga.

Du behöver: Fintandad såg, jordglob, textilsladd, lampsockel, stickkontakt, dragavlastning, glödlampa.

jordglob_monica_karlstein_hemmafix_taklampa_hemmafixbloggen_upcycling_repurposed_repurposing.2

Så gör du: Globen är från början i två delar och har en limmad skarv längs med ekvatorn. Såga försiktigt ett litet hål vid ekvatorn. När hålet är tillräckligt stort för att du ska få ner ett sågblad spänner du loss bladet från handtaget och sågar försiktigt i skarven, längs med hela ekvatorn. Såga sakta och lugnt så att inte globen spricker. När du har sågat runt hela spänner du loss globen från sin ställning. Använd klotets övre del till den taklampa du ska göra. Trä i en lampsladd med sockel i hålet upptill och skruva på en eventuell dragavlastning och kontakt för det urtag du har i väggen. Be någon som kan el hjälpa dig att skruva ihop stickkontakt och lampsockel med textilsladden om du känner dig osäker.
Om du vill så kan du sprejmåla insidan av globen i en färg, men jag tycker att den är fin precis som den är.

jordglob_monica_karlstein_hemmafix_taklampa_hemmafixbloggen_upcycling_repurposed_repurposing.3

Tips: Den undre halvan som blir över av jordklotet kan du antingen göra en extra taklampa av eller använda som skål på soffbordet. Den är fin att ha tidningar, frukt eller garnnystan i.

Tegeltapet från Mr Perswall, matta och fåtölj från Ikea, vägghylla/hängare i industristil från Granit och boxningshandskar från Mio.

Foto: Angelica Söderberg.

Härligt Hemma

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *