Härligt Hemma

Drömmer du precis som jag om en örtträdgård men saknar just det där sista – en trädgård? Och kanske framför allt just idag när snön fortfarande ligger på backen?
Nu kan även du som bor i lägenhet skapa din egen örtagård på balkongen eller uteplatsen. Den här kvadratsmarta odlingsväggen ger plats åt mycket grönt och blomster även om din uteplats är liten eftersom den hänger på väggen och bygger på höjden istället för på djupet. På det rostiga gallret kan både örter, blommor och trädgårdsredskap samsas. 

Armeringsgaller finns i många olika storlekar så det är bara ditt eget utrymme som sätter gränser. Kanske har du plats för flera stycken och kan ha en för örter, en för blommor och en för sommarbär. Jag kan tänka mig en både hemma och i sommarstugan. Dessutom är de roliga och lättgjorda presenter att ge bort.

Har du en ljus fasad och oroar dig för rostfläckar kan du klarlacka gallret innan du sätter upp det, då färgar det inte av sig.

monica_karlstein_ortvagg_tradgard_balkong_plantering_gul_krukor_pyssel.2

Du behöver: Armeringsgaller, buntband, lerkrukor, färg, hänganordning.

Så gör du: Bestäm hur stort ditt galler ska vara. Hittar du inte rätt storlek i byggvaruhuset sågar du till det med en metallsåg. Häng upp gallret på krokar så att det sitter stadigt. Fråga gärna i byggvaruhuset vilken hänganordning som passar din fasad. Olika material kräver olika anordningar.
Sätt fast buntband som krukorna ska sitta i. Sätt banden i gallret, precis ovanför korsen. Spänn åt försiktigt så att krukan fortfarande kan träs ner i öglan och sitta stadigt. Välj hyfsat små krukor så att de inte blir för tunga när de fylls med jord.
Torka av krukorna med en lätt fuktig trasa och måla krukorna med en färg som tål vatten och vind om krukorna ska hänga utan tak. Låt färgen torka och trä därefter ner krukorna i öglorna. Plantera örterna och njut av en väldoftande oas på balkongen.

Härligt Hemma

Tips: Lerkrukorna behöver inte målas, de slits fint av väder och vind. Allra snyggast är de krukorna som har ett par år på nacken och har sprickor, fläckar och skavanker.

Tapeten som föreställer en rostig plåtvägg kommer från Mr Perswall, ergonomiska trädgårdsredskap och handskar från gardensmart.se och vita krokar från Ikea.

Härligt Hemma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *