Före-byrå-köksö_hemmafix_monica_karlstein_hemmafixbloggen

Den här byrån köpte jag på loppis för precis det här ändamålet och jag hade väntat länge på den rätta. Viktigt är nämligen att välja en byrå i bra arbetshöjd, det vill säga att den ska ha ungefär samma höjd som din diskbänk när hjulen kommer på plats för att bli en funktionell köksö. Då blir det behagligt att laga mat vid den.
När bänken fungerat som köksö i köket och maten är klar kan den även rullas fram till matbordet och användas som avlastningsyta för kastruller och uppläggningsfat. Men tänk då på att använda karottunderlägg. Färgen står inte emot värme lika bra som en vanlig diskbänk. En rejäl skärbräda kan också vara bra att använda när du arbetar vid din nya köksö.

monica_Karlstein_hemmafixbloggen_pyssel_hemmafix_kok_kokso_byra_loppis_ikea

Du behöver: Byrå, hjul, sandpapper, fuktig trasa, graffitifärg, klarlack, krokar med självhäftande klister, maskeringstejp.

Så gör du: Börja med att slipa med fint sandpapper så att eventuella skador och repor försvinner. Var noga med att slipa i träts fiberriktning så att det inte blir repigt. Torka av dammet med en lätt fuktig trasa.
Tejpa in handtagen och eventuella nyckelhål så att de inte får färg på sig.

Sprejmåla jämt över hela möbeln. Tänk på att röra sprejburken jämt över hela så undviker du rinnmärken. Låt första lagret torka och sprejmåla sedan ännu ett lager om du tycker att det behövs. Måla hellre två gånger än att lägga på ett tjockt lager – då får du lätt rinnmärken. När färgen har härdat behöver du sprejmåla två gånger med klarlack. Jag har valt en matt klarlack.

Härligt Hemma

Måla inte lådornas sidor. Gamla möbler är ofta så trånga att lådorna blir svåra att skjuta in om de får färg på sig. Den extra millimetern kan göra stor skillnad.
När lacken har härdat mäter du ut hur djupt hjulens pigg ska sättas in i byråns ben. Sätt en bit maskeringstejp på borren så vet du när du ska sluta borra. Borra och tryck sedan in hjulet så att det sitter stadigt på plats. Borrar du så att det precis får plats behövs inget lim. Gör du däremot hålet aningen för stort kan det vara bra att limma lite grann.
Ett tips är att klä lådornas insida med paketpapper så blir det extra fint.

Tips: Graffitifärg är lätt att sprejmåla möbler med eftersom den inte rinner utan ger en slät yta, nästan som om man lämnat in möblerna hos en lackeringsfirma. Och du behöver ofta bara spreja ett lager eftersom den täcker bra. Graffitifärg hittar du hos highlights.nu.

kokso_ikea_kok_byra_pyssel_hemmafix_monica_karlstein_hemmafixbloggen

Kökshanddukar och skärbräda från Ikea.  

Foto: Angelica Söderberg.

2 kommentarer

///////////////
  1. Guest

    Hur många burkar går det åt när man ska spraya en större möbel? Funderar på att beställa hem spray till en skänk vi köpt till köket, men vet inte riktigt hur mycket. Vore ju onödigt om färgen tog slut! 🙂

  2. Anne

    Hej! Undrar vart du har köpt hjulen till möbeln. Skall köpa ett slagbord som är lite lågt och tänkte sätta fast hjul på benen. Mvh Anne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *