Härligt Hemma

En sliten och gulnad byrå i furu har vi väl alla en gång haft? Men trots att vi tror att hoppet är ute och mer än gärna kör den till tippen har den chans till ett nytt liv. Till slut blev jag så trött på den att jag nästan kräktes och bestämde mig för att slänga ut ett par lådor, återanvända fronterna och göra en hängande klädförvaring till ett barnrum. 

Jag målade om den och satte dit en sittyta eller avlastningsyta, en rundstav för galgar och klädde insidan med tyg.
Det fiffiga är att jag har använt ett ickepermanent sprejlim när jag satt fast textilen vilket gör att jag när som helst enkelt kan dra loss tyget om jag tröttnar och byta till ett annat. Det ger möbeln fler liv.

Du behöver: Byrå, graffitisprejfärg, textil, ickepermanent sprejlim för textil, rundstav, hållare och skruv för rundstav, hobbyfärg till stången, pensel, borrmaskin, två trälister något kortare än byråns djup. Eventuellt sandpapper.

monica_karlstein_hemmafix_DIY_ikea_hack_byra_hemmafixbloggen_

Så gör du: Plocka ur de lådor som du inte vill använda och skruva bort eventuella lådfästen på själva stommen. Slipa med fint sandpapper så att eventuella skador och repor försvinner. Var noga med att slipa i träts fiberriktning så att det inte blir repigt. Torka av dammet med en lätt fuktig trasa.

Limma fast trälisterna i den nivå som du vill ha avlastningshyllan. Snyggast blir nog att placera den direkt ovanför den översta lådan om du valt att behålla någon.

Sprejmåla jämt över hela möbeln. Tänk på att röra sprejburken jämt över hela och stanna inte upp – då får du lätt rinnmärken. Låt första lagret torka och sprejmåla sedan ännu ett lager om du tycker att det behövs. Är det ett mörkt träslag och du målar med en ljus färg kan du behöva måla två gånger, även om graffitifärger täcker väldigt bra. När färgen har härdat behöver du sprejmåla två gånger med klarlack för att få ett skyddande lager. Jag har valt en matt klarlack.

Fronterna på de lådor som du inte använder kan du använda som hyllplan i din blivande garderob. Skruva loss lådfronterna och såga till dem så att de passar. Du kan behöva lägga två lådfronter bredvid varandra för att få ett tillräckligt djupt hyllplan. Slipa och sprejmåla på samma sätt som med stommen.

Lägg stommen ner med ryggen mot golvet och mät ut sidorna och ryggens innermåttsbredder och den totala längden på ytan där du vill ha tyget. Det totala måttet på sidorna och ryggens bredd är bredden som du vill ha på tyget. Är textilens bredd smalare behöver du skarva och eventuellt mönsterpassa. Klipp tyget med en sicksack-sax så får du snygga kanter som inte fransar.
Spreja limmet på en provbit så att du försäkrar dig om att det inte går igenom och lämnar fula fläckar. Då vet du också hur tjockt lager du kan spreja utan att limmet går igenom. Fortsätt sedan att spreja möbeln på insidan, en bit i taget. Tryck dit tyget och stryk ut eventuella rynkor och luftbubblor. Fortsätt spreja resterande yta till hela tyget sitter på plats.

Måla rundstaven med hobbyfärg. Eftersom den ska tåla slitage från galgar rekommenderar jag inte att använda sprejfärg, utan penselmåla hellre. Bestäm var du vill att stången ska sitta och skruva fast fästena. Sätt dit rundstaven.

Som knoppar på den eventuella lådan som du har behållit kan du använda remsor från det tyget som du klätt insidan med. Klipp till cirka 25 centimeter långa och 4 centimeter breda remsor och vik dubbelt. Borra upp hålet så att det blir tillräckligt stort. Stick in tygremsan med en tunn skruvmejsel, virknål eller liknande. Det ska vara riktigt tajt så att remsan sitter tajt och kan fungera som handtag. På insidan av lådan knyter du en knut som ett stopp.

Tips:
*
Byt ut tyget när du tröttnat så kan den här hängande klädförvaringen få nytt liv flera gånger om.

* Sy stora golvkuddar av tyget om det blir något över. Då kan barnen sitta och leka på matchande kuddar.

Fotnot: Textil ”Saga Forest” i garderoben, bean bag föreställande en elefant, virkade bollar och virkat mjukdjur med inbygd speldosa från Littlephant. Byrå, matta, leksakskista, övriga mjukdjur, pläd, fåtölj, pom poms och böcker från Ikea. Lampa privat.

Foto: Angelica Söderberg.

Härligt Hemma

En kommentar

///////////////
  1. www.madelein.se

    Så otroligt smart!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *