Härligt Hemma

Ibland får mina loppisfynd vila i förrådet en stund medan idéer mognar fram. Gillar jag formen på en möbel får de ofta följa med hem från mina loppisrundor, även om jag just då inte har någon särskilt plats för dem. Den här pallen har till exempel fått växa fram i huvudet – i flera steg.

Först tänkte jag bara ge den en ny klädsel men när det nya tyget väl satt på plats insåg jag att lite ny färg på benen inte skulle skada. Ska du göra likadant hemma är en god ide att börja måla benen – då behöver du inte täcka sitsen lika noga med plast.

Det här är ett kul och lagom lätt pyssel i sommar. Kanske fyndar du en pall på någon av sommarens alla loppisar och kanske blir den med lite blommig textil och ny färg finfin i sommarstugan…

Du behöver: Pall, sprejfärg i två färger, maskeringstejp, textil, häftpistol, täckplast eller ett gäng uppklippta plastpåsar.

Så gör du: Lägg pallen upp och ner på den textil som du ska klä sitsen med. Prova och vik in tyget för att se hur mycket du tyg du behöver för att kunna fästa det på plats på pallens undersida. Klipp till och vik in kanterna så att det inte fransar sig. Häfta fast tyget längs med långsidorna och spänn ganska hårt så att det inte rynkar sig.

Häfta ett par klammer längs kortsidorna så att det bara är hörnen kvar. Ställ pallen på sina ben och se hur invikningen runt hörnen ser ut ovanifrån. Vid hörnen kanske du behöver klippa bort lite överflödigt tyg om det blir för bulligt. När tyget sitter på plats vid hörnen häftar du så att tyget sitter fastklämt med jämna mellanrum längs med hela sitsen.

Täck sitsen med plast och slipa benen med ett fint sandpapper. Tänk på att slipa i träets fiberriktning så att det inte blir repigt. För den ”doppade”, så kallade ”dip dye”-känslan sprejmålar du först hela benen i en kulör. Rör sprejburken jämt längs hela benen och stanna inte upp – då får du lätt rinnmärken.

När den första färgen torkat avgränsar du med maskeringstejp där du vill ha den andra färgen. Linda lite plast runt benen för att skydda från det andra lagret färg. Sprejmåla med färg nummer två. Låt torka i cirka 10 minuter och ta sedan försiktigt bort täckplasten och maskeringstejpen innan färgen torkat helt.

Tips: Pallen är enkel att klä om efter säsong. Under sommaren passar det här blommiga mönstret. Till vintern blir ett fårskinn stämningsfullt.

Fotnot: Betongtapet från Mr Perswall, de två mönstrade, understa kuddarna på trälådan från Littlephant.com, övriga kuddar från H&M.
Foto: Angelica Söderberg. 

monica_Karlstein_hemmafix_hemmafixbloggen_pall.2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *