När du bläddrar i ett modemagasin så förstår du säkert att modellerna i verkligheten inte ser ut som i tidningen. Men vem kunde ana att möblerna i Ikea-katalogen och alla de olika fina miljöerna inte heller ser likadana ut i verkligheten?

Det mesta av vad du ser här är inte en riktig miljö utan skapad i datorn.

Det mesta av vad du ser här är inte en riktig miljö utan skapad i datorn.

Så här kan en miljö som är skapad vid skrivbordet, vid en datorskärm, se ut.

Så här kan en miljö som är skapad vid skrivbordet, vid en datorskärm, se ut. Bild: cgsociety.org.

Nyligen avslöjade Ikea att 75 procent av alla miljöer i sin katalog är skapade i datorn. Anledningen till dessa “fejk”-bilder är ett miljötänk. Och för att spara tid, rapporterar Huffington Post.
– Den dyraste och mest komplicerade miljön som vi skapar och plåtar är kök. Ur både ett miljöperspektiv och ett tidsbesparingsperspektiv vill vi inte behöva frakta vitvaror från lite överallt för att plåta dem och sedan skicka tillbaka dem. Tyvärr är just kök en sådan miljö som varierar (i katalogen) beroende på var i världen du bor. Ett kök i USA ser annorlunda ut än ett kök i Japan till exempel, eller i Tyskland. Så det behövs många olika settings för att få fram en köksmiljö till katalogerna, säger Martin Enthed, Ikea IT manager till CG Society.

Övergången till datorproducerade bilder startade 2006 med stolen “Bertil”. Eftersom Ikea finns över hela världen behövde stolen anpassas för att inte bara tilltala kunder i Sverige. Då justerade man stolens utseende i datorn för att visa till exempel en annan färg (som också fanns i sortimentet) istället för att göra en helt ny fotografering. I dag har Ikea ett digitalt arkiv med mer än 25 000 tredimensionella bilder av sina produkter. Och övergången har gått snabbt. För två år sedan gjordes bara 25 procent av katalogen i datorn.

När de började gå i genom alla bilder visade det sig att de bilder som var bäst var de som var skapade digitalt och de som var plåtade i verkliga miljöer var de som de var minst nöjda med, enligt Martin Enthed.

Som stylist har jag full förståelse. Varje vecka får jag produkter budade till mig för olika fotograferingar och har länge tänkt på vilket slöseri på miljön det är. Och även slöseri med min tid. Jag vet inte hur många gånger jag tapetserat fondväggar eller målat väggar för att få till en viss kulör. Och det klassiska: jag står innan plåtningen och väljer mellan två kuddar i olika färger. Bestämmer mig för den ena men inser när jag ser den färdiga bilden att jag borde ha valt den andra. Några gånger har fotografen jag jobbat med justerat väggfärgen i datorn och då har det slagit mig hur mycket enklare det är. Tänk om vi då hade haft den där banken av produktbilder och även kunnat byta ut den där kudden…

Samma kök designad för att tilltala kunder i tre olika länder.

Samma kök designat för att tilltala kunder i tre olika länder. Ser ni skillnaderna? Bild: CG Society.

Det mesta av vad du ser här är inte ett riktigt foto.

Det mesta av vad du ser här är inte ett riktigt foto. Bild: CGSociety.

Här ett hemmakontor i vitt och rött.

Här ett hemmakontor i vitt och rött. Bild: CGsociety.

Här är samma hemmakontor men väggen har gjorts grön för att passa bättre i ett annat sammanhang.

Här är samma hemmakontor men väggen har gjorts grön för att passa bättre i ett annat sammanhang. Bild: CG Society.

Också på Härligt hemma:

Se hur Ikea driver med Apple – i ny reklamfilm

Startbild-Ikea-driver-med-Apple

5 kommentarer

///////////////
 1. Daniel

  Det roliga är att i början när de gjorde köksbilder digitalt kändes de inte naturliga för allt var perfekt. Lösningen var att göra köksluckor osv lite sne. Precis som i verkligheten får man dom aldrig spikrakt. 🙂

 2. Carl Petersson

  MEN NEHE? Så de monterar inte ihop vartenda kök eller varenda pall för att ta kort på dem & sedan montera ner det igen?

  **Mind Blown Away**

 3. neksnad

  Inget konstigt med det.

 4. David

  “Ikea grejer, så jobbiga att montera, att vi inte ens gör det själva.”

 5. Professor_Plommon

  Bilden på köken hade varit intressant veta mer om, med många fler länder och hur smakerna skiljer länderna emellan (Sverige till höger?).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *