hemmafix_4087_color (kopia)

I flera år hade jag en skrivbordsgranne på Aftonbladet som recenserade böcker i tidningen. Hennes skrivbord fylldes alltid med böcker och det är henne jag haft i tankarna när jag kom på den här lampan. En läslampa för en riktig bokälskare helt enkelt. Böcker har vi ju ofta så många av hemma och det är sällan man läser dem mer än en gång. Istället för att slänga dem kan de återvinnas och upcyclas i form av en kul lampa.

På bordslampans fot kan du samla dina favoritböcker – eller kanske snarare de böcker du inte gillar eftersom du skär hål i dem.
Hur som helst en lampa med personlig prägel för sängbordet, läsfåtöljen eller barnens rum – då med sagoböcker förstås.

hemmafix_4121_color
Du behöver:
Bordslampa med avtagbar botten, böcker, borrmaskin, rakbladskniv, lim.

monica_Karlstein_hemmafix_laslampa_av_bocker
Så gör du:
Börja med att skruva loss lampans fot från sin botten. Eventuellt kan stickproppen tillfälligt behöva tas av för att böckerna ska kunna träs på.
Skär ur en kvadrat ur boksidorna så att lampans fot kan gå genom böckerna. Använd en rakbladskniv. Se till så att sidornas ytterkanter fortfarande ser fina ut eftersom det är de som kommer att synas. Hur ”hålet” i sidbladen ser ut inuti boken spelar mindre roll. Borra med borrmaskin genom bokens omslag. Även här spelar hålet mindre roll. Det enda hål som behöver se riktigt snyggt ut är på den boken som du vill ha överst i traven.
Trä på böckerna i den ordning som du vill ha dem och limma fast omslagen i varandra för att hålla böckerna på plats. Innan du limmar bestämmer du om du vill ha böckerna i en rak och prydlig hög eller lite slarvigt på sniskan.
Avslutningsvis kopplar någon elkunnig på stickproppen som eventuellt togs av inledningsvis.

Två stora tavlor och lampskärm från Mio, liten tavla, träfat och ljusstake från Ikea. Renfäll från Åhlens. Betongtapet ”Concrete Wall, E020401-8” från Captured Reality/Mr Perswall. Övrig inredning privat. 
Två stora tavlor och lampskärm från Mio, liten tavla, träfat och ljusstake från Ikea. Renfäll från Åhlens. Betongtapet ”Concrete Wall, E020401-8” från Captured Reality/Mr Perswall. Övrig inredning privat. 

OBS! Viktigt att tänka på när du gör lampor är att alltid låta någon som kan koppa in elen. Du kan förbereda för el men låta någon elkunnig koppla på sockel och stickkontakt om det behövs.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *