Julen blir schackrutig i år.
Distinkta etnomönster och svartvitt är det som gäller.
Jag bad trendanalytikern Stefan Nilsson lista julens fyra största trender.
– Grafiskt är en tydlig trend för i år. Med enfärgade svarta eller vita kulor i granen, säger han.

stjärnrummet-stefan nilsson

Foto: Angelica Söderberg

Han om någon ska väl veta vad som gäller. Inför årets jultider har trendexperten Stefan Nilsson fått i uppdrag att klä två fem respektive åtta meter höga granar på Landvetter och Arlanda flygplats i trendig julskrud.
Resultatet: I granarna hänger nu vita julkulor, svarta stjärnor och grå elefanter. Det är det som gäller i år.
– Det grafiska sticker ut som den tydligaste trenden för i år. Men så klart även kopparfärgade toner. Den metallen har hängt med länge nu och kommer att vara populär under hela 2015 också, men just i juldekorationerna ser vi både koppar och mässing lite extra, till exempel i grandekorationer såväl som i adventsljusstakar, säger Stefan Nilsson.
Om det är någon lite detalj du ska satsa lite extra på för att vara rätt ute så är det en julservis till julbordet.
–Vi fokuserar mer och mer på maten och då självklart även på hur vi serverar den. Flera olika företag har lanserat julserviser och vi ser att konsumenterna hakar på och blir sugna på att ha speciella tallrikar och fat till jul, lite såsom det var förr, säger Stefan Nilsson.

Grafisk
Grafisk jul

Den här trenden går i svart och vitt eller i fallande toner däremellan. Julgranskulorna är enfärgade och matchas gärna med stjärnor eller diamantformade dekorationer.
Material såsom papper och trä kännetecknar stilen såväl som etniska och grafiska mönster. Den här julen är för den som tröttnat på det tomteröda år efter år och vill ha något nytt och annorlunda.
– Det här kommer att anammas av storstadsälskaren som vill ha en lite tuffare jul, säger Stefan Nilsson.

Bildtext:
Julgransmatta i grafiskt mönster och julgransfot, Housedoctor, 239:- resp 395:-
Julkulor med grafiskt fiskbensmönster och folkloremönster Granit, 59:-/st
Stor stjärna i trä att hänga i fönstret, Granit, 229 kr

 

naturlig

Naturlig jul
Naturen är inredarens bästa vän, brukar självaste inredningsgurun Ernst Kirchsteiger säga och inför årets jul har han mer rätt än någonsin. I den här stilen hämtar du grenar, mossa, växter och ben från naturen och pryder ditt med. Julfirandet ska vara en naturupplevelse och du pyntar hemmet med naturliga material såsom linne och läder. Du plockar fram transparenta julkulor eller vaser som du fyller med till exempel vitmossa, grenar eller röda bär. Du plockar också hem kottar som du hänger upp på en tråd i granen eller varför inte i fönstret. Detta toppar du med lite bling av koppar – metallen som aldrig tycks gå ur tiden.

– Den här stilen uppskattas av miljövännen och den som i vardagen fokuserar på miljön och gör ekologiska val, säger Stefan Nilsson.

Bildtext: Vackra vaser som räcker året om, House Doctor, 325–525:- Adventsljusstake i obehandlat trä. Firm Living, ca 999:- Ljusstakar av näver, Housedoctor, från 39:- Krans av kottar, Ilva, 119:-

historisk

Historisk jul
I den här stilen blickar vi tillbaka till svenskt 1700-tal och pampiga gårdar. Föreställ dig en riktig Fanny och Alexander-jul där levande ljus brinner i stora kandelabrar och kristallkronorna glimmar i taket. Med inspiration hämtat ifrån denna storslagna och pampiga miljö klär du sedan granen med juvelprydda stora nycklar i gammal stil, minikandelabrar och prismor i kristall. Denna stil är den som innehåller flest mönster och bildmotiv och även dessa går fint ihop med trendmetallerna koppar och mässing. Du kan med fördel dekorera fönstren med en adventsljusstake i någon av trendmetallerna.
– Många barnfamiljer kommer att gilla den här mer traditionella julstilen, säger Stefan Nilsson.

Bildtext: Hängande fågelbur i guld, Ikea, 59:-/set om två, Hängande minikandelaber, Ikea, 39:-/set om fyra, Juldekorationer i koppar och mässingstoner, H&M, från 49:-, Adventsstjärna, papperstallrikar och muggar, skärbräda, Lagerhaus, från 19:-

 

rosa

Skär jul
Den här trenden har fullkomligt exploderat internationellt men är desto mer blygsam i Sverige. Istället för rött som julfärg är det rosa som gäller. Och istället för glitter i granen pyntar du med rosa pärlband och klär granen i en väldigt flickig skrud. Här samsas dekorationer i allt från skir puderrosa till starkare rosa och lila toner.
– Den här trenden är inte lika populär i Sverige för att vi svenskar förmodligen är mer konsumtionsmedvetna och inte vill köpa nytt pynt som bara håller i en säsong. Det här är en trend som snabbt kommer att dö ut, säger Stefan Nilsson och fortsätter:
– Men de som ändå kommer att ta sig an denna stil är singeltjejen som kan bestämma helt själv över sin inredning.

Bildtext: Puderrosa pompom till julgranen, Housedoctor, 159:-/set om 2, Grålila julkula i papper, Nordal, cirka 125:-, Fuschiafärgad pappersdekoration, Nordal, cirka 125:-, Adventsstjärna i rosa, Rusta, 49:-, Julgran i chockrosa, Rusta, 199:-, Hängande juldekoration, Rusta, 29,90:-, Honeycombs i form av fåglar eller hjärtan, Kitsch.se, 79:-/set om 3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *