kopparljusstake Koppar, koppar, koppar. Denna metall som aldrig tycks gå ur tiden. Här tipsar jag om en enkel julklapp att göra själv. Och dessutom lär byggvaruhuset vara tomma såhär några dagar innan jul, i jämförelse med shoppinggalleriorna.

Här har jag gjort ett projekt där koppar i form av rördelar blandas upp med ljust nordiskt trä i form av rundstav.
Gå på skattjakt i bygghandeln och avdelningen för rörmokeri. Lättast är att gå dit med öppet sinne och prova dig fram till vilka delar som ser bra ut. Du behöver egentligen inte veta vad några delar heter. Det enda du behöver tänka på är att de ska rymma ljusets diameter, som på de flesta ljus är 22 millimeter. Här har jag använt t-rör med innermått om 22 millimeter och rundstav med en diameter på 21 millimeter.

Härligt Hemma

Du behöver: Rundstav med en diameter på 21 mm, lim och koppardelar med innermått 22 mm.

Härligt Hemma

Så gör du: Börja med att rita upp hur du vill att din ljusstake ska se ut. På så sätt vet du hur många rörkopplingar och hur många bitar rundstav som du behöver. Såg till rundstaven efter önskat mått. Här har jag gjort alla bitar lika långa om 17 centimeter.
Beroende på vilken form din ljusstake ska ha finns det två sätt att sätta ihop den och få den rak. Antingen limmar du ihop den liggandes i ett par olika delar och låter delarna torka innan du monterar ihop den till en sammanhängande del, så att de olika delarna till en början vilar var för sig mot ett plant underlägg. Detta för att du ska få ljusstakens alla vinklar helt räta. Eller så limmar du ihop alla delar samtidigt men då är det viktigt att du noga tittar från alla håll så att du ser att den blir helt rät i alla vinklar, från alla håll. Detta kräver lite mer noggrannhet men sker i ett steg och går därför lite snabbare.

Härligt Hemma Fotnot: Skålar av koppar från Picok by Purits, picok.se.
Foto: Angelica Söderberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *