Härligt Hemma

Nytt år och dags att få ordning hemma. Gott om förvaring är väl något som alla drömmer om men som få människor har. Många av oss har dessutom en förmåga att samla på oss mer än vi behöver. Jag bestämde mig för att råda bot på bristen av klädförvaring och tillverkade en klädställning av ett gäng planhyvlade plankor och rör det stora trendmaterialet koppar.

Du behöver: Planhyvlade plankor som är ungefär 2 centimeter tjocka och sju centimeter breda, vit färg, såg eller sticksåg, sandpapper, pensel, kopparrör, läderremmar, fyra skruvnitar och lim för trä och metall.

klädhängare

Så gör du: Bestäm höjden på din klädställning och såga till fyra plankor i rätt längd. Jag har gjort mina plankor 165 centimeter långa.

Vill du att plankorna ska vara rundade upptill använder du ett glas eller liknande och ritar ut en rund båge och sågar därefter. Enklast är att använda en sticksåg. Slipa eventuellt med sandpapper så att bågen blir slät och jämn.
Borra ett hål cirka 10 centimeter från toppen av plankorna. Hålet ska ha samma diameter som kopparröret för att sitta tajt ihop och stå stadigt.
Cirka 15 centimeter från botten av plankorna ska du borra ett hål i varje planka men bara halvvägs genom plankorna. Se till så att hålet hamnar på samma ställe på alla plankor så att ställningen blir rak.
Måla plankorna i önskad kulör och låt torka.

Såga till kopparrören i önskade längder. Mitt rör till toppen av ställningen är 125 centimeter långt och rören till botten av ställningen är 104 respektive 106 centimeter långa. Rören längst ner är olika långa eftersom plankorna på ena sidan av ställningen står innanför plankorna på den andra sidan.

Para ihop plankorna två och två och limma fast kopparrören i klädhängarens botten. Enklast är att lägga ut plankorna på golvet och låta de ligga plant till dess att de har torkat. Var noga med att limma fast rören rakt i alla vinklar. Ta gärna ett vinkelmått till hjälp.

När limmet har torkat är det dags att sätta ihop de två delarna genom att trä i det översta kopparröret genom samtliga fyra plankorna.
Klipp till läderremsor som är cirka 7 centimeter breda och 70 centimeter långa. Dessa ska se till så att ställningen hålls på plats och står stadigt. Borra hål i lädret och sätt fast det runt kopparröret med hjälp av skruvnitar.

Nu är ställningen färdig att använda men kan enkelt fällas ihop och ställas undan vid behov.

Tips: Koppar får lätt många fingeravtryck. Putsa rören när du har byggt färdigt så får du ett skinande resultat.

Härligt Hemma

Produktinfo på bild: Posters från Petitecharlie.se, tavelramar från Ikea, kopparfärgade galgar från Lagerhaus, klänningen som Monica har på sig kommer från Aggie Twigg Vintage. Övrig rekvisita privat.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *