Härligt Hemma

Föreställ dig en klassisk gammal tallrikshylla med en regel i trä som håller tallrikarna på plats. En sådan har jag haft i tankarna när jag konstruerat den här hyllan. Jag ville göra den lite trendigare med hjälp av den gröna färgen och dessutom lite mer funktionell med en koppartråd i stället för en träregel. Men den här tråden kan du lättare ställa dit andra prylar än tallrikar, eftersom den är lite böjbar. Jag tänker mig att detta helt enkelt är en upphottad tallrikshylla för allt annat än tallrikar. En småförvaring helt enkelt.

Du behöver: Plankor cirka två centimeter tjocka och 7 centimeter breda, borrmaskin, skruvdragare, skruv, koppartråd, färg, såg, sandpapper och pensel.

hylla

Så gör du: Såga till hyllans sidostycken. Här har jag gjort de lodräta plankorna 120 centimeter långa. Såga därefter till hyllans vågräta plankor. Här har jag gjort dem 74 centimeter långa.
Slipa bort eventuella flisor och vassa hörn med ett sandpapper.

Förborra med en borr något mindre än de skruv som du tänker använda. Skruva sedan ihop ramen.

Gör på samma sätt när du skruvar hyllplanen på plats.
Slipa hyllan en aning med ett sandpapper och damma av med en våt trasa. Måla hyllan i önskad kulör och låt torka.
Skruva fast två skruvar på varje sida i den höjd som du önskar sätta koppartråden. Låt skruvarna sticka ut knappt en centimeter. Linda fast koppartråden i skruvarna på ena sidan. Spänn tråden hårt och sätt fast på samma sätt i skruvarna på den motsatta sidan. Koppartråden kan sättas i olika höjd på olika hyllplan beroende på storleken på det som du vill förvara i hyllan.

Om skruvarna inte är kopparfärgade kan det vara snyggt att dutta lite kopparfärg på skruvarna så att de smälter in bättre med koppartråden.

Tips: För en lite grovare känsla använder du ohyvlade plankor. Vill du ha en fin slät yta som är lätt att damma använder du planhyvlade plankor.

Härligt Hemma

Produktinfo på bild: Värmeljusstakar i koppar från Lagerhaus, miniposters från Petitecharlie.se, ringhållare i form av en oljeburk, baseball- och softball-bollar från Americana.se.

Foto: Angelica Söderberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *