Foto: Björn Målsäter/EgendomsMäklarna

Alltid drömt om att bo i en kyrka? Vilket renoveringsprojekt det skulle kunna bli. 
Nu har du chansen. S:t Paulskyrkan på Södermalm i Stockholm är till salu. Så länge du inte vill öppna porrklubb. 

–  Vi kommer inte att sälja till vem som helst. Det är väldigt viktigt att kyrkan bevaras. Vi vill inte ha en natt- eller stripteaseklubb här. Kanske kan man tänka sig en seriös kulturverksamhet. Det får vi ta ställning till när vi ser vilka som vill köpa, säger Bo Berglund, församlingsrådets ordförande till tidningen Östermalmsnytt.

Säljaren som är S:t Pauls församling har haft det kämpigt ekonomiskt under en längre tid.
– Församlingen har krympt och vi är idag bara drygt 40 medlemmar, varav åtta eller nio är aktiva. Vi kan inte ha kvar kyrkan som kostar uppåt en miljon att driva varje år, säger församlingsrådets ordförande Bo Berglund.

Den som är beredd av betala för sig får en kyrkobyggnad byggd 1876 med kyrkorum, torn, orgel, bänkar och en församlingsdel med kontor, kök och samlingssal. Byggnaden är taxerad till runt 25–30 miljoner kronor men vad marknadsvärdet är får visa sig.

Men priset kommer inte att vara avgörande för säljaren. Pengarna ska gå till välgörenhet eftersom församlingen kommer att upplösas när kyrkan är såld.

Det är inte första gången som en kyrka i innerstan säljs. I oktober förra året köpte musikproducenten Jonas Åkerlund Trefaldighetskyrkan på Majorsgatan och året innan dess köpte fotbollsgurun Zlatan Ibrahimovic Elimkyrkan på Östermalm. Köpesumman landade på närmare 43 miljoner, varav 38 miljoner betalades kontant.

Vill du se fler bilder inifrån kyrkan kan du se dem på Egendomsmäklarnas webbplats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *