24s48-mjuk-845

Medan koppar i inredningsbutikerna brukar skena i pris är koppar i bygghandeln desto billigare så gå på skattjakt på avdelningen för rörmokeri. Lättast är att gå dit med öppet sinne och prova dig fram till vilka delar som ser bra ut.

Trendanalytikern Stefan Nilsson tror att koppartrenden kommer att hålla i sig åtminstone hela 2015. Här tar jag koppartrenden ett steg vidare. Från DIY-projekt med hårda rör och räta vinklar till att nu tillverka en kopparljusstake med runda former som ger ett betydligt mjukare intryck.

Här har jag använt kopparrör med plasthölje. Vi har ju länge sett koppardetaljer med raka former och räta vinklar. Men här är en ny variant med mjuka former.

Du behöver: Mjukglödgat kopparrör i valfri diameter, metallsåg, rakbladskniv, kopparsvep, mässingsbultar och muttrar, skruvmejsel, guldfärgade ljushållare och ett provrörsglas som vas.

24s48-boj-867

1. Böj till kopparröret såsom du vill ha det. Så länge plasten sitter på är det hyfsat lätt att böja röret till mjuka former. Men var försiktig, böjer du för tvära kurvor viker sig kopparröret. Tänk på att det ska kunna stå stadigt. Skär försiktigt bort plasten med en rakbladskniv. Akta så att du inte repar röret med knivbladet.

2. Bestäm var du vill placera ljushållarna och provrörsvasen. Viktigt att tänka på är att ljusen inte får komma för nära vare sig varandra eller eventuella blommor i vasen.

24s48-ljus-448

3. Använd två kopparsvep till varje fäste och sätt dem på plats med hjälp av mässingsbulten och muttern, enligt bilderna. I det yttre kopparsvepet placerar du ljushållarna eller provrörs-vasen.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *