24s50-drag-567

Jag hade funderat ett tag på om ett värmeljus skulle få plats i ett kopparrör som jag hade sett i en vvs-butik. Mitt ögonmått sa att det skulle passa perfekt men personalen i butiken tittade skeptiskt på mig när jag kom dit och snackade om att göra ljusstakar av vattenledningar.

Men kopparfärgen på rören ihop med eldens låga blir väldigt vackert, tycker jag. Så från butiken gick jag med ett två och en halv meter långt kopparrör. Här skulle göras stämningsfulla ljusstakar inför vinterns inomhusmys.

Du behöver: Kopparrör med 42 mm utvändig dimension och 39 mm invändig dimension, rundstav med en diameter på max 37 millimeter, bågfil eller sticksåg med blad för metall, lim för trä och metall och slippapper för metall. Eventuellt lite kopparputs.

1. Mät ut hur höga dina värme-ljusstakar ska vara. Här har jag gjort sex stycken ljusstakar i storlekarna 5, 10, 12,5, 15, 17,5 och 20 centimeter höga.

24s50-sag-682

2. Mät och rita ut en linje runt hela röret. Såga sedan efter linjen och var noga med att du sågar exakt på linjen hela vägen runt om annars blir ljusstaken sned. Använd en bågfil eller en sticksåg med ett blad för metall.

24s50-slip-362

3. Slipa bort eventuella vassa kanter med ett sandpapper för metall.

24s50-lim-89

4. Varje kopparrör behöver en rundstav inuti sig som värmeljuset kan vila på. Såga till rundstavar som är ungefär 2 centimeter kortare än kopparrören och limma fast en rundstav inuti varje kopparrör, längs rörets kant och botten. Att rundstaven har en mindre diameter och inte helt fyller upp kopparröret gör ingenting eftersom det ändå inte kommer att synas. Låt torka.

 

24s50-drag-567

Tips! Koppar får lätt många fingeravtryck. Putsa rören när du är klar så får du ett skinande resultat.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *