Härligt Hemma Pinnstolar finns ju ofta i överflöd på loppisar, auktioner och andrahandssajter. Men de kan ofta vara i ganska dåligt skick och behöva renoveras lite grann innan du kan ta in dem och inreda med. De här tre stolarna var kantstötta och dynorna var halvt uppätna av råttor. De som sålde stolarna trodde nog att de hade haft sina glansdagar. Men icke! Här har de fått nytt liv tillsammans i form av en soffa.

Du behöver: Tre stolar, plywoodskiva, skruv, penna, sticksåg, sandpapper, trasa och vatten med diskmedel eller målartvätt, färg, skumgummi, fibervadd, häftpistol, fusk-fårpäls, rakbladskniv och sax. Eventuellt en tunn träregel.

Härligt Hemma

Så gör du: Om dina stolar har stoppade sitsar börjar du med att ta bort dem. Behövs stommarna målas slipar du lätt med ett sandpapper och torkar av med en fuktig trasa eller en trasa med målartvätt så att fett och damm försvinner.

Härligt Hemma

Placera sedan stolarna på rad tätt ihop så som du vill ha dem. Såga till en plywoodskiva på ett ungefär och lägg ovanpå stolarna. Markera på skivan var du behöver såga ut för stolarnas ryggstöd och såga sedan ut dessa hål.

Härligt Hemma

Eftersom sitsen sedan ska kläs med skumgummi och tyg är det inte hela världen om plywoodskivan inte följer stolens kanter med millimeterprecision. Det viktiga är att skivan inte går utanför stolens kanter och att den kan fästas med skruv i samtliga stolar så att den håller samman.

Härligt Hemma

När du har sågat till en skiva som passar lägger du den åt sidan och målar stolarna i önskad kulör. Fråga i din färgbutik efter en möbelfärg som är tålig och lätt att torka av. Låt torka. Skruva sedan fast plywoodskivan i stolarna. Här är det viktigt att du fäster flera skruvar i alla sidor på samtliga stolar. Detta för att soffan ska bli stadig och kunna lyftas.

Härligt Hemma

Täck sitsen med skumgummi och klipp till skumgummit efter sitsens former. Gör uttag för stolsryggarna med hjälp av en sax eller en rakbladskniv. När du är nöjd med sitsens form och tjocklek klär du den med ett lager fibervadd som du fäster undertill med en häftpistol. Detta för att bättre hålla skumgummit på plats och för att få rundare och snyggare kanter.

Härligt Hemma
Lägg på det tyg du vill använda. Här används en fusk-fårpäls. Börja med att häfta fast den undertill längs sitsens framkant eftersom sitsen är som rakast där och utan ryggstöd som sticker upp. Vänta med att häfta fast tyget i hörnen.

Därefter spänner du tyget över sitsen och fäster det med häftapparaten längs sitsens baksida. Här är det som krångligast eftersom du måste klippa till tyget efter ryggstöden. För den som är nybörjare på att klä om möbler är äkta eller fusk-fårskinn ett säkert kort. Även om du spänner det lite snett eller råkar få en rynka någonstans så syns det inte tack vare pälsens struktur.
När du häftat fast tyget längs sitsens långsidor spänner du fast tyget även längs kortsidorna. Avsluta med hörnen.

Om soffan fortfarande är ostadig när du lyfter den kan du eventuellt behöva sätta en regel under som fästs i alla tre stolarna.

Tips: Har du tre omaka pinnstolar? Då får stoffan en lite busigare stil. Måla stolarna i en och samma färg så blir den enhetlig trots varierande former.

Härligt Hemma

Produktinfo: Posters från Petitecharlie.se, tavelramar från Ikea, väggtextil från Ohlssons tyger, fusk-fårpäls från Rosa huset, mugg från Filippa K, klänning privat.
Foto: Angelica Söderberg.

2 kommentarer

///////////////
  1. Janne

    Jättefint med alla bilder. Blev också sugen på att dra igång ett liknande projekt.

    1. Monica Karlstein

      Tack snälla, vad glad jag blir. Ja, kör på och lycka till! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *