Skärmavbild 2015-03-08 kl. 22.43.41

Veckans stora inredningsnyhet är redan här, trots att det bara är måndag morgon. 
Ikea lanserar en riktig önskekollektion med formgivargurun Olle Eksells motiv. 
Först nästa vecka går Ikea ut med nyheten men här kan ni redan nu läsa mer om nyheten och tjuvkika på bilder från kollektionen. 

Mest känd är Olle Eksell för att 1955 ha formgivit Mazettis klassiska ögon, de så kallade kakaoögonen som idag har blivit en modern designklassiker som hänger på väggen i var och varannan lägenhet på Hemnet. Under femtiotalet etablerade han sig som en av Sveriges ledande grafiska formgivare och blev känd för designsamarbeten med förutom Mazetti, även Handelsbanken och Nessims mattor.

Förutom kakaögonen skapade Olle Eksell under sin livstid (1918-2007) även hundratals bokomslag, affischer och tygmönster, samt skrev flera böcker om design. Han skrev även många artiklar för Aftonbladet. ÖNSKEDRÖM-kollektionen baseras i huvudsak på tre motiv av Olle Eksell, som var och ett har en intressant historia. I kollektionen ingår allt från konstkort, affischer, brickor och muggar till mattor och sängkläder.

I samband med kollektionen ger Ikea också ut boken “Olle Eksell – javisst”, och jag tror att både kollektionen och boken kommer att sälja slut fort så håll ögonen öppna i varuhuset inom kort. Och det här kan nog vara Ikea-produkter som ökar i värde ju längre tiden går och om

– Olle Eksell var otroligt produktiv. Så fort han hade en stund över satte han sig vid sitt skrivbord i sitt skåpkontor (inklämt på mindre än sex kvadratmeters golvyta!) och jobbade med sina egna små projekt. Barnböcker, textilmönster, brickor och skulpturer. Han gjorde också logotyper i ett ohämmat kreativt flöde. En ny idé var alldeles för kul för att inte bli gjord, berättar David Castenfors författare och redaktör till boken.

Här nedan kan ni tjuvkika på kollektionen och läsa utdrag ur boken.

GLADA FÅGLAR, LEDSNA FÅGLAR, HIPPIEFÅGLAR 
”Olle Eksell kunde inte teckna människor. Han fick det inte portträttlikt, tyckte han. Men när han ritade fåglar kunde han plötsligt fånga karaktärerna hos människorna. Fåglarna dök upp i Olles illustrationer för första gången i slutet av 50-talet, därefter följde de med genom hela hans karriär. På bokomslag, tidningsvinjetter, annonsmaterial, födelsedagshälsningar, årsredovisningar, till och med som skulpturer. Alltid utförda i omisskännlig stil: humoristiska, fyndiga och eleganta med mänsklig värme. Bulliga fåglar, glada fåglar, ledsna fåglar, stolta fåglar, korvfåglar, pennfåglar, servitrisfåglar, som städfåglar och hippiefåglar.”  (Ur boken Olle Eksell – Javisst!)

PAPPRET TÄNDER FÄRGEN
“I början av 90-talet fick Olle i uppdrag att göra en broschyr för ett svenskt pappersbruk. Bruket skulle starta tillverkning av ett helt nytt billigt papper med hög kvalitet i tryckåtergivning. Idén skulle sammanfattas i orden ”papperet tänder färgen”.” (Ur boken Olle Eksell – Javisst!)

Men pappersbruket köptes upp och Olle Eksells arbete användes därför inte den gången. Därför är vi nu mycket glada att kunna presentera motiven ”papperet tänder färgen” i ny tappning. Vi hoppas att lekfullheten i Olle Eksells motiv kommer få både ung som gammal att känna glädje och kreativitet.

EDWARD AND THE HORSE

“På 50-talet, Olles mest kreativa period, skrev och illustrerade han fem stycken barnböcker vid sidan av sina brödjobb så fort han fick en liten stund över. År 1961 skapade Olle sitt mästerverk bland barnböcker, Edward and the Horse, tillsammans Ann Rand. I den här ljuvliga lilla boken får vi möta stadspojken Edward som älskar hästar och hur detta leder honom till att ta saken i egna händer.” (Ur boken Olle Eksell – Javisst! )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *