fjärilsmobil-efter En vän till mig berättade att dottern aldrig låg stilla på skötbordet. Hon var så nyfiken på allt som hände på sidan av och min vän sa att hon borde hänga upp något i taket ovanför skötbordet som kunde kalla på dotterns uppmärksamhet så att hon låg stilla.

Då fick jag idén till den här fjärilsmobilen som ser krångligare ut att göra än vad den egentligen är. För nej, jag har inte klippt ut varenda litet hål i varje fjäril för hand. Jag har använt mig av en motivstans. Så den här fjärilsmobilen tar faktiskt inte många minuter att göra själv.
fjärilsmobil-före
Du behöver: Två tunna trälister. Du kan också använda dig att sådana där träspatlar som man rör om i färgburkar med. Borrmaskin, såg, sytråd, nål, papper i olika mönster eller färger, fjärilsstansar i två olika storlekar. Eventuell färg till trälisterna.

Så gör du:
1. Såga till trälisterna. De här har måtten cirka 30 centimeter långa. Såga till ett jack i mitten av den ena och lirka in den andra i jacket så att de tillsammans bildar ett kors.
2. Borra ett hål i varje ände för upphängning. Borra även små hål där du vill placera varje längd med fjärilar. Jag har satt en längd i mitten av korset och sedan två på varje sida.

fjärilsmobil-stegförsteg2
3. Måla korset i önskad kulör och låt torka.

fjärilsmobil-stegförsteg3
4. Stansa ut ett gäng fjärilar i olika färger. Det kan bli fint om du väljer papper som har ett utseende på ena sidan och ett annat på den andra. Dessa finns att köpa i hobbyaffärer, men du kan också klistra ihop två olika papper innan du börjar stansa. Jag har använt mig av 10 stora fjärilar och tre små på varje längd. Och totalt nio längder.

fjärilsmobil-stegförsteg1
5. Nu är det dags att trä fjärilarna på en sytråd. Jag har valt fjärilar i samma färg på varje längd men du kan förstås blanda hej vilt efter eget tycke och smak.
6. Stick sytråden genom ett av de små hålen som du borrade i träkorset och knyt en knut så att fjärilslängden sitter på plats. Gör likadant med alla längder.
7. Sätt fast sytråd eller en tjockare tråd i hålen för upphängning och häng mobilen på plats. Finjustera fjärilarna så att de har ett jämnt avstånd mellan varandra.
fjärilsmobil-detalj
Foto: Angelica Söderberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *