hemmafix Inredaren och även min kollega Ernst Kirchsteiger är ju rundstavens stora okrönta konung och efter att ha inspirerats av hans fina hängande bord och ljuskrona, som båda är byggda med rundstav, kom jag på att jag skulle återanvända ett gäng provrör av glas som jag hade hemma. Rundstaven som jag har använt skulle kunna målas i en kulör, förslagsvis vit eller svart som är extra snyggt ihop med koppardetaljerna. Men eftersom ljusa trässlag är så fint nu på våren och sommaren fick den förbli obehandlad för tillfället. Den här hängande ställningen för provrör skulle kunna vara hur lång som helst och jag ser framför mig hur fin den skulle kunna bli i mitten av en lång spiraltrappa, med murgröna som slingrar sig nedåt.

hänganderundstavsvas-före
Du behöver: Rundstav, såg, borrmaskin, en bit lädersnöre eller grovt rep, bultar och muttrar i mässing och ett gäng kopparsvep. Till varje provrör behövs ett kopparsvep i samma dimension som rundstaven och ett kopparsvep med samma dimension som provröret. Antalet beror därför på hur många provrör som du vill använda.
hänganderundstavsvas-stegförsteg3

Så gör du:
1. Såga till rundstaven i önskad längd. Här har vi valt längden 1 meter. Rundstavens dimension är 21 millimeter.
2. Borra ett hål i ena änden av rundstaven.

hänganderundstavsvas-stegförsteg2
3. Vill du måla rundstaven gör du det i detta steg och låter torka. Trä sedan igenom en läderrem eller grovt snöre genom hålet. Det ska senare fungera som upphängning.
4. Bestäm var på rundstaven som du vill att provrören ska sitta. Det kan vara snyggt att placera dem med jämna mellanrum och sedan vrida dem åt olika håll.

hänganderundstavsvas-stegförsteg1
5. Sätt fast kopparsvepet om rundstaven och trä på det kopparsvep som hör till provröret så att en mutter kan träs genom båda kopparsvepen och hålla dem på plats ihop. Sätt i provröret i kopparsvepet och skruva på muttern till dess att allt sitter stadigt. Kopparsvepet som sitter på den här rundstaven har dimensionen 22 millimeter och kopparsvepet som sitter på provröret har en dimension på 18 millimeter.
6. Häng upp och finjustera så att provrören sitter rakt. Fyll på med vatten. Fint blir nog att sticka ner några skott av klängväxter i provrören, till exempel murgröna.

Tips: Häller du någon droppe karamellfärg i provrören så syns de lite bättre. Dessutom kan en del växter då ta färg och se riktigt tuffa ut.

hemmafix

Foto: Angelica Söderberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *