För en hel del av er kanske semester börjar redan nu till midsommarhelgen, och för oss andra dröjer det ett litet tag och vi får sukta en liten stund till. Till dess kan vi drömma om hemmafix för trädgården, projekt att ta oss an när ledigheten kommer. Här är 8 DIY-projekt som passar fint i trädgården, uteplatsen eller balkongen.

1. ÅTERBRUKA DINA KONSERVBURKAR
Konservburkar är väl någon som finns i de flesta hushåll och är något som vi ofta slänger istället för att återbruka. De är ju så tåliga och håller länge så varför inte ge dem ett nytt användningsområde och nytt liv – på din uteplats. Här har jag gjort en hängande förvaring för örter och huvudingredienserna är endast några konservburkar och lite tråd. Sedan kan du pimpa burkarna efter egen fantasi. HÄR berättar jag hur jag har gjort.

2. ORDNING PÅ ODLINGEN
Har du sått fröer och sedan glömt bort vilken kruka som innehöll vad? Då är du inte ensam. En enkel lösning är snygga skyltar eller etiketter så att du tydligt kan märka ut innehållet i krukorna. Här har jag använt mig av griffelfärg och det är bara fantasin som begränsar formen på skyltarna. HÄR är fler bilder och instruktioner.

3. TRATT BLIR MINIVÄXTHUS
De HÄR glastrattarna fyndade jag på loppis för några år sedan men varje år vid den här tiden plockas de fram för att användas som drivhus för små frön som sedan flyttas ut på balkongen så snart de har grott och vuxit upp några centimeter.

4. VINLÅDAN BLEV KRUKA
Jag gick till Systembolaget och frågade efter trälådor, och hade tur som fick denna. Tillräckligt djup för att odla i. Antingen blir det sockerärtor, morötter eller rädisor. Jag kan inte riktigt bestämma mig.

5. CONTAINERFYNDET BLEV BALKONGODLING
Den här Kockumsgrytan hittade jag på tippen för några månader sedan. Den saknade lock och var rostig i botten. Fort som tusan innan personalen såg vad jag gjorde sträckte jag mig ner i containern efter den. För man får ju egentligen inte rota i containern, av säkerhetsskäl. Men DEN här grytan var ju väl värd risken, tyckte jag.

6. TAVELRAMAR BLEV DRIVHUS
Som vi längtar efter semester. I år har jag balkong för första gången i mitt liv och det är dags att odla på allvar. Därför är det dags att så och varje morgon skynda fram till köksfönstret för att se om fröna hunnit gro. Mina morötter har redan börjat ta sig. Yay!
För att påskynda sommaren lite bestämde jag mig för ett tag sedan att göra ett litet miniväxthus av tavelramar. Ja, du läste rätt. Ramar som du vanligtvis placerar släkten i ska istället få fungera som väggar och tak i ett drivhus. HÄR finns fler bilder och instruktioner.

7. ÖRTTRÄDGÅRD FÖR UTEPLATSEN

Drömmer du precis som jag om en örtträdgård men saknar just det där sista – en trädgård? Nu kan även du som bor i lägenhet skapa din egen örtagård på balkongen eller uteplatsen. Den här kvadratsmarta odlingsväggen ger plats åt mycket grönt och blomster även om din uteplats är liten eftersom den hänger på väggen och bygger på höjden istället för på djupet. HÄR  finns fler bilder och instruktioner.

8. GÖR EN ODLINGSVÄGG AV EN LASTPALL
För er som bor i hus är det här ett projekt som du förmodligen kan göra utan att ens åka till brädgården. Kanske har du redan några plankor liggandes i något hörn av garaget eller trädgården. Du som inte har någon sådan gömma kan åka till byggvaruhuset och kolla bland spillvirke. Ofta finns sådant som du gratis kan ta med dig hem. Det här projektet behöver alltså inte kosta många kronor och ändå bli väldigt snyggt på balkongen, uteplatsen eller i trädgården. Vem kunde ana att här döljer sig en lastpall? HÄR finns fler bilder och instruktioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *