Den här idén såg jag hemma hos en familj med många barn där vardagsschemat lätt glömdes bort. De i sin tur hade hittat idén på nätet någonstans. Med en sådan här stor griffeltavla i hallen kunde de bara inte missa gympakläderna på onsdagar och körsången på torsdagar. Jag bestämde mig för att göra en egen. 

Tavlan kan användas till mycket annat. Här fungerar den som en glädjespridare och påminnelse om roliga upptåg som väntar inom kort.

Du behöver: Mdf-skiva minst 1 cm tjock i storlek 180×60 cm, ytterhörnlister, bets, skumgummisvamp, kombinerad griffelfärg och magnetfärg, pensel, lim i fogspruta, griffelkritor, gersåg, tvingar. Eventuellt en grundfärg och en sticksåg.

Så gör du: Börja med att välja skiva. Här har vi gjort tavlan i storleken 180×60 centimeter och eftersom den är så stor och ska stå lutad mot väggen så bör den vara minst 1 centimeter i tjocklek för att inte krokna med tiden. Antingen sågar du till den i önskad storlek hemma med en sticksåg eller ber personalen i byggvaruhuset att såga den på plats innan du tar hem den.

Välj en griffelfärg som har metallspån i sig så att den blir magnetisk. Beroende på skivmaterial och vilken färg du väljer kan du behöva grundmåla skivan först. Detta för att skivan inte ska suga åt sig så mycket att griffelfärgen och för att du ska slippa måla så många lager. Fråga i byggvaruhuset vad som gäller för den skiva du valt och för den färg du ska använda.

Penselmåla den svarta griffelfärgen. Använd en mjuk pensel för att få så fina linjer som möjligt. Här kan det vara fint med tunna pensellinjer så att den ser lite gammaldags ut. Var beredd på att måla 2–3 gånger för att göra den så magnetisk som möjligt.


Som ram använder du ytterhörnlister. Vi har valt lister som är 3,3 centimeter breda för att få det att se ut som att tavlan är tjockare än vad den är. Gersåga hörnen som en tavelram.

Betsa listerna med en vattenbaserad lackbets och en skumgummisvamp. Låt torka.

Limma på listerna på tavlan med ett monteringslim i fogspruta. Använd tvingarna för att hålla listen på plats innan limmet torkar.

Tips: Vill du ha griffelytan helt slät kan du hälla på ett sista lager färg när listerna är på plats och låta färgen flyta ut till ett jämt ytskikt.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *