Det här med städning är ju förbaskat trist. Dammsuga, skura, damma yada, yada, yada. Men med nya tekniker och redskap kan det kanske bli lite roligare. Här är 13 sätt att städa huset rent med hjälp av mat. 

1. LÖK
En halvlök skurar enkelt rent grillgallret. Den uppskurna sidan ska vara mot gallret. Sätt löken på en stor gaffel och gnugga mot det uppvärma grillgallret.

2. ÄGGULA
Blanda en äggula med lite ljummet vatten och stryk på ditt trägolv så får det tillbaka sin lyster. Torka av med en fuktig trasa så att det inte luktar efteråt.

3. SALT 
För att få en skinande ren diskho polerar du med lite salt. Strö ut salt i diskhon och borsta med en svamp. Skölj avslutningsvis.

4. KETCHUP
Koppar, silver och mässing blir som ny med lite ketchup. Gnid in med en trasa och låt verka en liten stund. Torka sedan bort ketchupen och du har metall med glans.

5. TEPÅSAR
Använd din gamla, använda tepåse till att göra rent träytor som lådor och skåp. Tanninerna i teet fixar rengöringen.

6. GURKA
Med gurkskivor polerar du rostfria stålkastruller, grytor eller kranen vid diskbänken. Du kan också använda det till att ta bort fläckar på väggen.
Immar badrumsspegeln igen när du duschat hett? Lösningen är att gnugga gurkskal på den innan du sätter på vattnet.

7. SOCKER
Har kastrullerna och gratängformarna blivit tråkiga? Med en sockerbit tillsammans med lite vatten skrubbar du lätt bort inbränd mat.

8. POTATIS
Klyv en potatis och doppa i bakpulver. Gnid sedan på rostfläcken och rosten försvinner. Oxalsyran i potatisen reagerar med bakpulver och gör susen.

9. COCA COLA
Coca Cola ska vara bra för dålig mage, men också för att få toaletten skinande ren. Häll en burk Cav läsken i toaletten och låt verka i en timme. Skrubba sedan och spola.

10. CITRON
Blanda olivolja med citronsaft och behandla trädgårdsmöblerna med blandningen. Citronen gör rent och oljan gör träet tåligare och så att det får mer lyster.

11. MALET KAFFE
Kaffepulver fungerar fint som handskrubb eller rengöringsskrubb för feta ytor. Du kan också använda det för att ta bort dålig lukt i ditt kylskåp.

12. SODAVATTEN
Fläckar på tapeten? Tvätta enkelt bort dem med liten sodavatten. Även gjutjärnspannan blir lätt rengjord med hjälp av lite bubbelvatten.

13. BANANSKAL
Trodde du att det var smidigt med en skinnsoffa för att slippa fläckar? Även skinnmöbler kan man spilla på och fläckarna blir lätt beständiga. Men gnuggar du försiktigt med ett bananskal och torkar med en våt trasa så försvinner en hel del fläckar. Det ska tydligen vara kaliumet i skalet som fixar fläcken.
Insidan av bananskalet funkar också till att göra missfärgat silver skinande rent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *