Det här helgfixet består av prylar från byggvaruhuset och ett par tre amerikanska ammunitionslådor. Ja, du läste rätt. Lådor som har innehållit ammunition från USA. Nej, jag vill inte tänka på var de har varit, men jag gillar ändå tanken på att ge dem ett nytt bättre liv. Ett härligare liv som har med grönska att göra. Dessutom är de riktigt tuffa.

Hur har jag fått tag på lådorna? Lådorna används ofta som förvaring i inredningssammanhang i USA, och finns numera att köpa även här i Sverige både i butiker och på nätet. Vi har köpt våra i butiken Americana.se.

Du behöver: 2 hyllkonsoler, 2 bultar med ögla och tillhörande muttrar för upphängning, 2 karbinhakar, två kedjor, ett gäng bultar, muttrar och brickor, ammunitionslådor, borrmaskin med borr för metall, hammare och en spik.

Så gör du: Börja med att ta bort locket på ammunitionslådorna. Det gör du enklast genom att stoppa in en spik i gångjärnet och slå med en hammare så att locket hoppar ur sina sprintar.
Borra därefter hål i sidorna av lådorna där du vill att de ska sättas fast i kedjorna. Här är det viktigt att du borrar hålet på exakt samma ställe på båda sidorna, så att lådan sedan hänger rakt. Ska lådorna hänga utan tak kan det vara en bra idé att borra ett par hål även i botten så att regnvatten kan rinna ut.


Nu är det dags att skruva upp hyllkonsolerna där du önskar ha din odling. Konsolerna har ett hål längst ut där du sätter i en bult med en ögla vänd neråt. På ovansidan sätter du dit en mutter som stopp, enligt bilden. I varje ögla hakar du i en karbinhake som du sedan kopplar på kedjorna i. En kedja i varje konsol.

Vi har valt att hänga upp tre ammunitionslådor men har du rejäla konsoler kan du hänga på ännu flera lådor. Stick genom en bult genom hålen från insidan på lådornas båda sidor och trä bultarna genom kedjorna. Med hjälp av ett par brickor och bultar hålls lådorna på plats i kedjorna, enligt bilden här intill.

Tips: Välj plåtlådor i olika färger och med olika slitningar för en rustik känsla.

Inköpsställen: Ammunitionslådor och läskbacken med Coca cola-motiv kommer ifrån Americana.se. Trädgårdsredskap från Blomsterlandet, vinlåda från Systembolaget.
Foto: Angelica Söderberg.

En kommentar

///////////////
  1. Pingback:Gör det själv #58 - Dnilva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *