Ni vet de där gamla skolplancherna som man för flera år sedan kunde hitta för bara några tior på loppis, men som nu fullkomligt har exploderat i värde och säljs för dryga femhundringen eller ibland till och med för nära tusingen på såväl loppisar som i de mest trendiga vintagebutikerna i storstäderna. De är ofta väldigt fina att hänga på väggen som tavlor, men är de värda priset idag?

Här har jag gjort en egen variant av lite textil och sidor ur en bok. Jag har valt växter som gemensamt tema ur en nordisk flora. Bra att tänka på i det här projektet är att boksidorna behöver vara ganska tunna för att fästa på textilen.

Det blir fint om du väljer växter som går i samma toner eller om varje rad med boksidor får en egen nyans.

Du behöver: Textil, trälister, bets, häftpistol, decoupagelim, boksidor ur en nordisk flora, natursnöre för upphängning, borrmaskin, sax och blyertspenna.

Så gör du: Börja med att klippa till textilen i önskad storlek. Här har jag gjort planschen ungefär 85 centimeter bred och 105 centimeter hög. Klipp gärna textilen med en sicksack-sax så att kanterna får en snygg, lite ruffigare kant. Vill du ha kanterna helt raka kan du naturligtvis fålla kanterna på en symaskin. Men jag tycker att det blir fint med en lite mer sliten look.


Såga till trälisterna så att någon centimeter sticker ut på varje sida om textilen. Betsa till önskat utseende, med en bit papper eller en pensel. Låt torka.


Häfta fast textilen på trälisternas baksida. Var noga så att textilen sitter slätt och rakt. Borra hål i den övre trälisten så att du kan hänga upp planschen.

Riv ut de boksidor du vill använda ur den nordiska floran. Även boksidornas kanter kan du klippa med en sicksack-sax för att göra planschens kanter mer enhetliga. Det kan även bli snyggt att riva kanterna lite mer oregelbundna.

Placera ut boksidorna över textilen där du önskar. Markera försiktigt med en blyertspenna var sidornas hörn ska sitta på textilen. En punkt i varje hörn.


Pensla på decoupagelim där sidorna ska sitta. Använd en pensel och stryk på ett rejält lager. Stryk på ett lika tjockt lager på boksidornas baksida och stryk fast sidorna på textilen med fingrarna. Pressa ut eventuella luftbubblor och rynkor.

Stryk sedan ett extra lager över sidornas framsidor. Det lagret fungerar som ett skyddande lack och syns inte när det torkat eftersom limmet fungerar både som lim och transparent lack.

Decoupagelimmet blir genomskinligt när det torkar men beroende på vilken textil du har valt kan den ändå lämna lite spår. Torka därför bort överflödigt lim runt boksidornas kanter eller stryk ett lager lim över hela textilen. Låt torka.

När limmet torkar kan planschen bli lite bucklig. Låt den då ligga i press under något tungt i ett par dagar efter att den har torkat, så blir den slät och platt.


Knyt ett snöre i den övre listen i de hål du borrade och häng upp.

Tips: Vill du ha andra motiv? Leta efter en bok om skogens djur och insekter på loppis och gör en djurplansch istället.

MER LOPPISFYND OCH MASSOR AV INSPIRATION HITTAR DU HÄR

Foto: Angelica Söderberg.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *