Ett gäng galgar och en planka har väl de flesta tillgång till. Jag ville göra en annorlunda förvaringslösning som överaskar men som samtidigt alla kan klara av att göra. Här är en kapphängare och hatthylla i ett som garanterat kan höja dina gästers ögonbryn. Den passar i hallen såväl som i badrum eller till och med kanske även i sovrummet.

Du behöver: Träplanka som är minst 2,2 centimeter tjock, såg, trälim, skruv, borrmaskin, skruvdragare, galgar, sprejfärg.

Så gör du: Börja med att bestämma längden på din kapphängare. Här har jag gjort min 140 centimeter lång och med nio galgar. Märk ut hur tätt du vill att galgarna ska sitta. Eftersom du vill kunna förvara saker ovanpå som på en hatthylla så behöver galgarna vara ganska tätt. Här har jag satt dem ungefär med femton centimeters mellanrum.

Såga till galgarna enligt bilden där den runda pinnen i galgen blir cirka 1,5 centimeter längre än själva galgen. Den runda pinnen ska så småningom pluggas in i plankan medan den andra delen av galgen bara ska skruvas mot träplankan.

Förborra i plankan där du vill sätta fast galgens runda pinne. Borra inte rakt igenom plankan, bara så att du får in de runda pinnarna cirka 1,5 centiemeter in i plankan. Borren bör ha samma diameter som galgens runda pinne. Borra sedan med en borr i samma storlek som de skruvar till använda, i mitten av det större borrhålet. Borra rakt igenom plankan. På så sätt kan du sätta fast galgens runda pinne i hålet och limma. När limmet har torkat förstärker du med skruv från baksidan, i det förborrade hålet.

Förborra i galgens andra del med en tunn borr, i samma storlek som skruven du vill använda. Var försiktig så att galgen inte spricker. Förborra även i plankan där du vill sätta fast galgen. Limma och skruva galgen på plats. Torka bort överflödigt lim och låt torka.

Måla galgarna och plankan i en och samma färg för att få ett mer enhetligt intryck. Sätt på plats på väggen. Fråga i ditt byggvaruhus vilken hänganordning som passar just din vägg.

Tips: Använd gärna udda galgar med olika former för en lite mer personlig känsla.

Produktinfo på bild: Vit hylla, dörrmattor lagda kant i kant och kuddar från Ikea, röda boots och jacka från Americana.se.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *