Den här idén med udda lister som tillsammans skapar ett intressant visuellt uttryck såg jag för första gången i en inredningsbutik i Barcelona. Där hade de gjort så här på luckorna i en skänk och på en byrå. Sedan har idén fått mogna fram i huvudet och nu blir det en tavla. Det här är tavlan för fega. Det vill säga de som sällan vågar satsa på ett motiv för att de är rädda att tröttna efter ett tag, men ändå vill att det ska hända något på väggarna hemma. Den här enfärgade tavlan tror jag är svår att tröttna på. 

Du behöver: Tunn skiva 110×110 cm, lister eller socklar med olika struktur, lim och vit fog, fogspruta, vit färg, ett par tyngder, till exempel travar med böcker.

Så gör du: Börja med att välja en tunn skiva och storleken på den. Här är det viktigt att välja en tunn skiva så att den inte blir för tung för att hänga på väggen. Vill du ha tavlan stående på golvet såsom vi har gjort här så väljer du med fördel en tjockare skiva så att den inte kroknar med tiden och står stadigt.

Såga till skivan i önskad storlek eller be personalen i byggvaruhuset att såga den i rätt mått på plats innan du tar hem den. Vi har valt storleken 110×110 centimeter.

När du väljer lister är det viktigt att du väljer sådana som bygger lite och har lite struktur så att det händer något i tavlan. Antingen har du gamla socklar hemma som blivit över från en renovering eller så har byggvaruhuset ofta containers med spillvirke.

Såga till listerna två centimeter längre än skivan. Prova att lägga ut listerna på skivan så att du får en struktur du gillar och så att du vet hur många lister du behöver i bredd. När du är nöjd med listernas ordning plockar du bort dem från skivan och lägger dem i samma ordning bredvid.

En god idé kan vara att måla listerna en gång innan du sätter dem på plats. Då kommer du åt på listernas sidor. Låt torka.

Nu är det dags att börja limma. Använd ett monteringslim som du sätter i en fogspruta och stryk på lim på listens baksida och limma fast första listen på skivan. Se till att den sitter en centimeter utanför skivan på alla tre ytterkanter och att den ligger plant på skivan. Ibland är lister från brädgården något krokiga eller svängda, men se till så att listen ligger så plant som möjligt och använd gärna någon form av tyngd för att hålla den på plats till limmet har torkat. Fortsätt på samma sätt med alla lister och låt torka.

Foga springorna där det behövs. Ju mer noggrann du är när du fogar desto finare blir slutresultatet. Låt torka och måla sedan tavlan i valfri kulör. Du kan behöva måla ett par gånger för att få ett täckande resultat. Här har vi använt en matt vit färg för att tavlan ska smälta in i väggen så mycket som möjligt.

Tips: För en mer vågad tavla kan listerna målas i olika kulörer.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *