En liten balkong kräver stor omsorg. Då kan du inte köpa de där massproducerade stora lounge-möblerna eller kanske inte ens de kvadratsmartare alternativen som finns i butikerna. Och hittar du väl en liten sittmöbel så kan du ge dig den på att den inte är särskilt bekväm.

Här har jag gjort en smidig bänk lite mer anpassad för långa, sköna sommarkvällar genom att sy en mjuk sittdyna med handtryckt mönster och en matchande ryggkudde som hålls på plats med hjälp av supermagneter med krokfunktion.
Du behöver: Textil (gärna canvas som är smidigt att trycka på och tåligt), textilfärg, skumplaststöpplare, maskeringstejp, symaskin, knappnålar, tjock läderrem eller ett gammalt läderskärp, 4 knappar, nål, sytråd, tunn läderrem, tryckknappar, borrmaskin, sax.

Så gör du sittkudden:
Vi har använt canvas på ovansidan och ett tjockare ulliknande tyg på undersidan.

Klipp till önskad storlek på tyget utifrån den utemöbel som dynan ska ligga på. Vår dyna är cirka 120 centimeter bred och 30 centimeter djup. Tänk på att lägga till sömsmån.

Du trycker ovansidans mönster innan du syr ihop de båda tygstyckena. Börja med att märka ut önskat mönster med hjälp av maskeringstejp och använd sedan skumplaststöpplaren för att måla ut färgen. Låt torka. Vi har använt Martha Stewarts ”satin acrylic craft paint” som är lätt att jobba med och ger ett matt, fint resultat.
Nåla ihop tygstyckena med de fina sidorna inåt och sy därefter ihop dem likt ett kuddfodral. Lämna öppet så att du får i dynan. I öppningen syr du fast ett gäng tryckknappar så att du kan ta av fodralet och tvätta om det någon gång behövs.


Som handtag på båda sidor av dynan använder du en tjock läderrem. Du kan antingen köpa en spillbit i hobbybutiken eller använda ett gammalt läderskärp. Klipp till remmen i önskad längd. Våra handtag är cirka 18 centimeter långa. Borra två små hål i vardera ände. Nu är det dags att sy fast handtagen i dynan. Ovanpå hålen syr du fast knappar som stopp och som snygg detalj, enligt bilden här intill.

Så gör du ryggstödet:
Här har vi använt samma tyg som på sittdynans undersida och tunna läderremmar för upphängning i samma färg som sittdynans handtag.

Klipp till framsida och baksida av tyget du önskar använda. Nåla ihop dem med utsidan inåt. Där du vill ha upphängningen på varje sida nålar du också in en dubbelvikt läderrem så att den blir fastsydd likt en ögla i sömmen. Sy ihop fodralet och vänd den fina sidan utåt. Tänk på att lämna öppet så att du får i dynan. I öppningen syr du fast ett gäng tryckknappar så att du kan ta av fodralet och tvätta om det behövs.

Mitt på dynan har vi satt fast tre spillbitar av läder för syns skull. Dessa är cirka 4 centimeter långa och som vi enkelt har sytt fast och dragit in i kudden en bit. På baksidan har vi fäst med likadana spillbitar som fungerar som stopp. Det här är samma teknik som man använder på sänggavlar och soffor, men i enklare tappning.

Nu är det dags för upphängning. Placera supermagneterna med krokar där du vill hänga dynan. Trä genom en läderrem i läderöglorna som du nyss har sytt fast i fodralet och knyt fast dem i krokarna.

Tips: Tack vare handtagen går dynan att hänga upp på tork om den blir blöt av sommarregn.

Inköpsställen: Balkongbord och stol från Ikea, matta från Tell me More, trälåda med Coca cola-motiv från Americana.se

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *