Istället för att kasta – tänk om. Tänk nytt och gör om.
Det här soffbordet från Ikea kan ha många liv med lite fantasi. Här tröttnade vi på det som soffbord men behövde samtidigt något att sitta på i hallen.

Med hjälp av lite textil, stoppning och knappar ser det nu ut som en påkostad schäslong som passar fint i hallen, i din walk in closet eller i fotändan av sängen i ditt sovrum.

Vittsjö-serien från Ikea finns i många variationer. Det här bordet är 90 centimeter brett och ställer du två intill varandra får du samma bredd som en dubbelsäng. Men det finns också en liknande tv-bänk som är längre och något lägre. Kanske kan den bli en fin sittyta i barnens rum.
Som sagt, kär möbel har många…användningsområden.

Du behöver: Vittsjö-soffbordet från Ikea, skumgummi, tvättlina eller björntråd, textil, häftpistol, stoppade knappar, borrmaskin, sax, vanliga knappar, extra lång stoppnål.

Så gör du: Soffbordet har två avlastningsytor. När det används som just bord är det undre hyllplanet i trä och det övre i glas. När du nu ska omvandla bordet till en bänk byter du plats på de två ytorna. Det är nämligen hyllplanet i trä som ska bli själva sittytans botten.

Börja med att sätta träplanet på plats högst upp på bordet och bestäm var du vill ha knapparna. Borra sedan hål i träskivan där du vill att knapparna ska sitta. Genom dessa hål ska du sedan dra trådar och spänna fast knapparna med.
Klipp till skumgummit så att det har samma storlek som sitsen. Klipp därefter till textilen som du har valt. Tänk på att du behöver räkna in sitsens kanter och lite extra så att det räcker att häfta fast undertill.

Spänn tyget hårt och häfta fast det längs bänkens långsidor. Fortsätt och spänn fast tyget kortsidor och häfta. När tyget sitter på plats utan rynkor är det dags att vika in hörnen och häfta fast även dem. Det kan vara lite krångligt men med lite tid och tålamod går det bra.

Nu är det dags att klä knapparna med samma textil som bänken. I din sybutik finns dessa knappar att köpa med tillhörande instruktioner. Även detta är lite pilligt men resultatet ser väldigt fint och påkostat ut så det är helt klart besväret. När knapparna är klädda är det dags att sätta fast dem i bänken.

Börja med att trä tvättråden eller björntråden genom bänkens träbotten, skumgummit och tyget med hjälp av en lång stoppnål. Börja från undersidan och lämna cirka 20 centimeter av tråden hängandes under sitsen. På ovansidan trär du tråden genom den stoppade knappen och för sedan nålen ner igen och ut genom samma hål i träbotten. Spänn tråden så att knappen dras in i stoppningen. Som stopp på undersidan använder du en knapp som fäste. Här går det bra med vilken knapp som helst eftersom den inte kommer att synas.

Klipp bort överflödig tråd eller tejpa upp trådarna på sitsens undersida så att de inte syns.

Tips: Är du nybörjare på att klä möbler är fårull eller fårullsimitation ett bra val av textil. Tack vare strukturen syns inga rynkor och hörnen blir enkelt riktigt snygga. HÄR kan ni se hur det ser ut när jag klädde en bänk med fårullsimitation.

Produktinfo på bild: Sittbänk från Ikea, sjal från H&M, kappa från Bikbok, vas i mässing från Solna auktionshus.

Foto: Angelica Söderberg.

2 kommentarer

///////////////
  1. Josefin

    Riktigt snyggt! Skulle själv vilja ha en sådan i hallen. Min fråga är bara håller den bra att sitta på? Tänkte hyllplanet ser så tunt ut? Är bara så rädd att den skulle braka om man sätter sig lite för snabbt. 🙂

    1. hemmafix

      Jo min håller än. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *