Med några träplankor och ett gäng skärp kommer du långt. Här har jag gjort hyllor i kvadrat för ett vardagsrum. 

De här hyllorna är snygga ensamma eller i grupp såsom här och passar i nästan alla rum. Vill du ha hyllorna i barnens rum passar kanske någon knalligare färg och de går enkelt att måla. Vill du ha dem på balkongen rekommenderar jag en utomhusfärg som tål fukt och vill du ha dem i köket är en färg med glans att rekommendera så att de enkelt kan torkas av.

Varje hylla har fått sin egen färg: svart, brun eller obehandlad. Här är det alltså den kvadratiska formen och skärpen som används som hänganordning som gör hyllorna enhetliga.


Du behöver: Planhyvlade plankor, såg, skruvdragare, borrmaskin, metallvinklar, skruv, bets eller färg, pensel, sticksåg, skärp och sandpapper.

Så gör du: Börja med att såga till plankorna. Mina hyllor är cirka 9 centimeter djupa och har storlekarna 30×30 cm, 40×40 cm och 50×50 cm. Till varje hylla behöver du alltså fyra lika långa plankor. Sandpappra kanterna så att vassa flisor försvinner.

Skruva ihop plankorna så att de bildar en kvadrat. Till din hjälp använder du metallvinklar som i en del byggvaruhus även kallas möbelvinklar. Jag har valt att använda två i varje hörn eftersom jag tycker att de är en snygg, rustik detalj.

I hyllans överkant sågar du ur för skärpet. Börja med att borra ett hål på varje sida där du vill att skärpet ska träs igenom. Detta för att sedan sticka ner sticksågens sågblad i hålet och såga ur en bredare skåra.
Nu är det dags att behandla plankorna. Jag har målat den ena hyllan med mattsvart träfärg och den andra med mörkbrun bets. Den tredje är obehandlad. Låt torka.

Stick ner skärpet i de skåror du har sågat och hänga hyllan på en krok.

Tips: Skärp går ofta att hitta billigt på loppis och det blir fint att blanda.

Foto: Angelica Söderberg.

En kommentar

///////////////
  1. CreativeYou

    Dessa hyllor är så otroligt fina och vilken häftig inredning det blir! Vi har tipsat om detta inredningspyssel på vår inspirationsblogg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *