Förvaring kan vi aldrig få för lite av, eller hur?

Här har jag gjort en vagn på hjul av trälådor till ett kök. Den är lätt att rulla och flytta runt var du än behöver den. Lådorna är sådana som vinflaskor levereras i till Systembolaget. Jag gick helt enkelt till Systembolaget och frågade om de hade några över och gick därifrån med ett helt gäng. En del Systembolag skänker bort lådorna medan du på andra kan behöva betala en slant.

Det enda du behöver tänka på är att de ska ha exakt samma mått och kanske vill du ha det fina trycket på lådorna åt samma håll. Här har jag valt lådor som alla har tryck på kortsidorna.
Jag tycker att lådorna är finast obehandlade och att de får mörkna med tiden. Men vill du, så kan du betsa eller lasera lådorna. Då är det lättast att göra det innan du börjar bygga.
Om du inte har möjlighet att kapa skenorna hemma kan du be om hjälp i byggvaruhuset och redan där få dem kapade i rätt längder. De skenor jag använder är 1 meter långa.

Du behöver: Tre vinlådor i samma storlek, fyra hjul, stålskenor med 90-graders vinkel så att skenorna kan fungera som hörn, tvingar och hybridlim. Eventuellt lite sandpapper.

Så gör du:
Placera trälådorna på golvet såsom du vill ha dem i en rullvagn med rätt avstånd emellan. Lägg på limmet på järnskenorna och placera skenan längs hörnen på alla trälådornas ena sida enligt bilden och tryck till så att limmet fäster ordentligt. Gör likadant på andra sidan och håll koll så att trälådorna fortfarande står på sin plats. Låt limmet torka och härda.

Vänd på trälådorna som nu sitter fast i skenorna på ena sidan. Gör sedan likadant på de två motstående sidorna och låt torka. Tänk på att torka bort överflödigt lim och använd tvingar för att hålla skenorna på plats.


Du kan sätta fast hjulen undertill med skruv men eftersom min understa trälåda är så tunn använder jag samma hybridlim som jag fäster skenorna med.


Skruva fast ett handtag på kortsidan så att det blir lättare att rulla vagnen. Skruva även dit ett längre handtag på långsidan för att hänga kökshanddukar på. Det här handtaget kommer ifrån Beslag Design.


Om trälådorna är smutsiga eller skadade kan du behöva slipa lite lätt med ett fint sandpapper.

Tips: En sådan här rullvagn kan även fungera som sängbord, sidobord vid soffan eller till och med i badrummet.
Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *