Kemiglasen har ju blivit omåttligt populära. Både de där större kärlen som rymmer uppåt en liter och de här små provrören. Jag har sett folk som serverar mat och dryck i provrören och att de säljs som vaser i många inredningsbutiker.

Jag ville slippa betala dyrt för ett ställ med provrörsglas och byggde därför mitt eget med hjälp av en planka och lite verktyg.
Det här stället blir en fin dekoration på sommarfestens middagsbord eller istället för blomkrukor i fönstret. Och självklart kan du göra stället längre med fler provrör – ja, nästan hur långt som helst faktiskt.


Du behöver: Planka, trälim, såg, borr, provrör och eventuellt lite koppartråd eller grovt snöre.

Så gör du:
1. Bestäm längden och höjden på ditt ställ och rita ut och såga till en längsgående planka och två stående plankor som fungerar som ben. Mitt ställ är cirka 42 centimeter brett och cirka 21 centimeter högt.


2. Mät ut var du vill ha dina provrörsglas och borra hål. Här är det viktigt att du väljer en dimension på borren som passar provrörsglasen. Dimensionen 22 millimeter på borren passar mina provrör bra.
3. Limma ihop de tre plankorna så att de bildar ett upp och nervänt U. Låt torka.


4. Vill du att provrören ska hänga i luften kan det vara bra att linda något runt provrörens överdel, till exempel lite koppartråd, bast- eller hampasnöre som då fungerar som ett litet stopp. Dessutom blir det en snygg detalj.
5. Trä genom provrören genom hålen och fyll dem med vatten och en blomma. Ringblommor, ranunkel eller tulpaner är vackra blommor som jag tror skulle passa i dessa smala vaser. Det gäller bara att komma ihåg att vattna ofta.

Tips: Häller du någon droppe karamellfärg i provrören så syns de lite bättre. Dessutom kan en del vita blommor då ta färg och se riktigt tuffa ut.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *