Mässingstrenden håller i sig och detaljer av den gula metallen kan lätt skena i pris. Här har jag med hjälp av tre mässingsrör från hobbyaffären gjort en egen golvlampa. 

Det här är ett ganska lätt hemmafix, men det ser kanske lite knepigt ut. Det enda som kan vara lite svårt är att få till vinklarna på hålen i träklossen där mässingsrören sätts fast. Lättast är om du innan du sågar till den runda formen kan öva några gånger på en planka. Blir du nöjd kan du använda övningshålen och såga till en rund linje runt hålen. Det viktigaste att tänka på är att du har samma lutning på borren när du borrar alla tre hålen så att benen sedan får samma lutning. Prova dig fram.

Du behöver: En träplanka som är ett par centimeter tjock, borrmaskin, borr med en dimension som är 1 mm mindre är mässingsrörens dimension, tre mässingsrör, lampsladd, lampsockel, stickkontakt, av- och påknapp att sätta på sladden, sticksåg, sandpapper, blyertspenna, ett dricksglas, tre kopparpluggar med en inre dimension som mässingsrörens ytterdimension, sprejfärg i guld och en metallborr i samma dimension som lampsladden. Ett gängat ihåligt rör som håller lampsockeln på plats och som du trär lampsladden igenom, den kallas i en del butiker för nippelset. En träborr med samma dimension som nippeln.

Så gör du:
1. Börja med att borra de tre hålen i plankan som mässingsrören ska fästas i. Tänk på att ju mer lutning på borren desto bredare isär kommer mässingsrören att stå. Håll koll så att du får samma lutning på alla tre hålen.
2. När du fått till tre hål som du är nöjd med använder du dricksglasets form som mall och ritar en cirkel runt hålen. Såga ut cirkeln med sticksågen och slipa bort flisor och vassa kanter med ett fint sandpapper.


3. I mitten av den runda träklossen borrar du ett hål för nippeln.
4. Sprejmåla klossen i en guldfärg som är så lik mässingsrören som möjligt. Låt torka.


5. Borra två hål i ett av mässingsrören. Hålen ska vara placerade cirka 5–7 centimeter från respektive ände. Trä genom sladden så att den kommer ut genom båda hålen.


6. Trä mässingsrören genom träklossen så att de fungerar som stadiga ben. Är dina borrhål tajta så kilas de fast. Vid behov kan du förstärka med lite lim.
7. Koppla samman lampsladden med lampsockeln, av- och påknappen och stickkontakten. Viktigt att tänka på när du gör lampor är att alltid låta någon som kan koppa in elen. Du kan förbereda för el men låta någon elkunnig koppla ihop sockel, av- och påknapp och stickkontakt om det behövs.
8. Sätt nippeln och lampsockeln på plats i mittenhålet i träklossen. Använd en lampsockel som håller en lampskärm på plats.


9. Tassarna på mässingsrören är i koppar eftersom den här typen av pluggar inte finns i mässing. Vi har köpt våra på Comfortbutiken. Sprejmåla dessa i samma färg som träklossen och låt torka. Trä på dem på lampans ben.
10. Skruva på lampskärmen på sockeln.

Tips: Gillar du koppar bättre? En likadan lampa går så klart bra att göra med kopparrör.

Inköpsställen: Mässingsrör från Slöjddetaljer, kopparpluggar som lampans tassar från Comfortbutiken, lampskärm från Mio. Soffa från Carl Malmsten, soffbord från Bukowskismarket, renfäll från Åhlens.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *