Hemmafix till helgen? Stående eller liggande är den här hyllan “Kallax” (tidigare “Expedit”) från Ikea, kanon som förvaring i de flesta rum – men i ärlighetens namn inte särskilt kul. Jag bestämde mig för att ge den lite personlighet i form av en stoppad gavel – som också kan användas som sänggavel. Ett kul Ikea hack! 

Med en stoppad gavel och en sittkudde fungerar den inte bara som förvaring utan även som sittbänk och passar fint i en hall eller i ett barnrum.

Du behöver: En träskiva av något slag. Här har jag använt en OSB-skiva. Textil, sprejlim, skumgummi, häftpistol, knappnålar, symaskin, tråd, sax och eventuellt en hammare.

Så gör du den stoppade gaveln:

Börja med att mäta ut hur hög du vill att din gavel ska vara. Här har jag gjort den cirka 130 centimeter hög och 150 centimeter bred. Såga till skivan.


Du kan måttbeställa stoppning om du vill slippa skarva men här har jag använt sju centimeter tjocka skumgummimadrasser från Ikea för att hålla priset nere. Klipp till den stoppning som du har valt och sprejlimma fast den kant i kant med träskivan. Fråga i hobbybutiken efter ett lim som passar till skumgummi. En del lim kan fräta sönder skumgummi. Det kan också vara bra att provspreja limmet på en spillbit först för att försäkra dig om att det verkligen fungerar.

Placera ut tyget ovanpå skumgummit såsom du vill ha det. Lättast är nog att hålla till på ett bord som är något mindre än din gavelskiva. Då kan du lätta spänna och sätta fast tyget längs kanterna samtidigt som du har koll på hur gavelns framsida ser ut.
Var noga med att tyget ligger rakt och spänt utan rynkor. Vik in tyget på baksidan och häfta fast det med ett par klammer på varje sida. Lättast är att häfta fast det lite i taget på varje sida. Då kan du spänna det hård och samtidigt försäkra dig om att det inte glider. Sist viker du in hörnen och häftar fast. Klipp bort överflödigt tyg på baksidan och slå eventuellt in de klamrar som inte gått ända in i träskivan med en hammare.


Så gör du sittkudden
Klipp till skumgummi i önskad storlek så att den passar bänkens mått. Vi har gjort den 39 cm bred x 147 cm lång x 7 cm hög.
Fodralet till dynan sys som en tunnel där kanterna sedan viks in och sys fast för hand. Klipp till tygstycket och lägg till cirka 5 centimeter sömsmån längs med dynan och cirka 10 centimeter på varje kortsida. Sy ihop fodralet till en tunnel och dra på det över dynan. Se till så att sömmen hamnar på dynans undersida.
Det överflödiga tyget på kortsidorna viker du in som om du slår in ett paket och syr fast för hand.

Tips: Får du tyg över blir det fint om du syr två prydnadskuddar och lägger på bänken.

Inköpsställen: Hylla, matta och förvaringslådor från Ikea. Textil från Littlephant.com, golvlampa från Watt & Veke, posters från petitecharlie.se.

Foto: Angelica Söderberg.

 

En kommentar

///////////////
  1. JM

    Wow, blev jättefint. Gillar de glada färgerna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *