Vi svenskar få ju nästan i oss Ikea med modersmjölken. Många sover som bebisar i en spjälsäng från Ikea. Vi har följt med våra föräldrar till Ikea på lördagar och ätit i restaurangen för att få upp blodsockret och orka med resten av shoppingstråket fram till kassorna. Och fyndhörnan.

De flesta av oss har flyttat hemifrån och då har Ikea varit räddningen. Och då och då spenderar vi svenskar en lördag i varuhuset och tänker att vi bara ska titta lite och fylla på lagret med värmeljus och servetter hemma – och så går vi därifrån med ett kvitto på 600 spänn och två kassar fulla med saker.

Även om Ikea finns i en himla massa andra länder så är möbelvaruhuset inte en lika självklar del av vardagen i andra länder. Ett par gånger har jag varit på Ikea utomlands ihop med lokalbefolkning och om det har varit deras första besök så har de flesta blivit väldigt fascinerade. För Ikea är ju ett speciellt fenomen. Möblerna har svenska namn, svåra att uttala. I bokhyllorna står svenska böcker. Möblerna kommer i platta paket och i restaurangen käkar man köttbullar.

Här är ett par klipp på hur personer i andra länder reagerar när de möter Ikea för första gången och jag kan lova att jag känner igen många av reaktionerna. Gör du?

1. På Ikea för första gången

2. I Ikea-restaurangen för första gången

3. 10 saker inte ens svenskar vet om Ikea

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *