Det här med härodlat, närodlat och ätbart. Finns det någon bättre odling. Och även om du inte har en hel trädgård att gå loss i så kan du ändå satsa på en rejäl odling på balkongen eller terrassen. Cityodling! Statsodling! Urban gardening! You name it.

Här tipsar jag om 5 sätt att odla på uteplatsen – oavsett om det handlar om vackra blommor eller ätbar odling.

Hängande odling i konservburkar
1. Återbruka konservburkarna

Konservburkar är väl någon som finns i de flesta hushåll och är något som vi ofta slänger istället för att återbruka. De är ju så tåliga och håller länge så varför inte ge dem ett nytt användningsområde och nytt liv – på din uteplats. Här har jag gjort en hängande förvaring för örter och huvudingredienserna är endast några konservburkar och lite tråd. Sedan kan du pimpa burkarna efter egen fantasi. HÄR berättar jag hur jag har gjort.

Hemmafix, odlingspelare av krukor

2. Gör vårfint på balkongen med stapelbar odling

Har du en liten balkong är den här odlingspelaren perfekt som staplar växterna på höjden och tar liten plats. HÄR hittar du fler bilder och instruktioner.

Växthus av tavelramar fungerar som drivhus.

3. Drivhus eller miniväxthus av tavelramar

För att påskynda sommaren lite bestämde jag mig för ett tag sedan att göra ett litet miniväxthus av tavelramar. Ja, du läste rätt. Ramar som du vanligtvis placerar släkten i ska istället få fungera som väggar och tak i ett drivhus. HÄR finns fler bilder och instruktioner.

Odlingsvägg av armeringsnät och krukor.

4. Kvadratsmart, hängande odlingsvägg

Drömmer du precis som jag om en örtträdgård men saknar just det där sista – en trädgård? Nu kan även du som bor i lägenhet skapa din egen örtagård på balkongen eller uteplatsen. Den här kvadratsmarta odlingsväggen ger plats åt mycket grönt och blomster även om din uteplats är liten eftersom den hänger på väggen och bygger på höjden istället för på djupet. HÄR  finns fler bilder och instruktioner.

Odlingsvägg av en lastpall.

5. Gör en odlingsvägg av en lastpall

För er som bor i hus är det här ett projekt som du förmodligen kan göra utan att ens åka till brädgården. Kanske har du redan några plankor liggandes i något hörn av garaget eller trädgården. Du som inte har någon sådan gömma kan åka till byggvaruhuset och kolla bland spillvirke. Ofta finns sådant som du gratis kan ta med dig hem. Det här projektet behöver alltså inte kosta många kronor och ändå bli väldigt snyggt på balkongen, uteplatsen eller i trädgården. Vem kunde ana att här döljer sig en lastpall? HÄR finns fler bilder och instruktioner.

Mer inspiration för uteplatsen, balkongen, terrassen eller altanen

1. 5 vindsäkra ljuslyktor för din uteplats.
2. 5 härligt hängande utemöbler. 
3. Säsongens 7 finaste ljusslingor för utomhusbruk.

En kommentar

///////////////
  1. Eleonora

    Hej hej!

    Vilket grymt blogginlägg, jag skulle vilja prata med dig om att låna några bilder och givetvis länka till ditt inlägg. Kan du maila mig så ska jag förklara mer.

    Tack på förhand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *