IKEA_SVARTAN_brickbord_flaska_skal

Indiens urbana miljöer utgör nerven i “Svärtan”, en tillfällig kollektion från Ikea som är resultatet av ett samarbete mellan den svenske formgivaren Martin Bergström och indiska modestudenter.

Tillsammans med 25 modestudenter från National Institute of Fashion Technology i New Delhi utforskade han i en workshop det samtida Indien för att ta fram de mönster som löper genom kollektionen.

Från Indien är vi ju vana att se starka, sprudlande färgexplosioner men här träder en annan sida av landet fram: poetiska, abstrakta mönster och en svart, vit och grå färgskala.

– Jag hade en idé om att jag ville skapa en annan tolkning av Indien och vad landet oftast står för. I väst tänker vi på indisk design som något färgglatt, glittrigt och med väldigt mycket guld, säger Martin Bergström.

“Svärtan” är helt och hållet tillverkad i Indien och hängande kablar, slitna väggar och andra till synes vardagliga och ordinära ting har utgjort inspiration för texturer och mönster på produkter inom textil, papper, glas, keramik, trä och metall. Kollektionen har en stark känsla av det handgjorda, något som tydligt reflekteras i designen.

Kollektionen börjar säljas på nätet och i varuhusen i september.

IKEA_SVARTAN_paslakan

IKEA_SVARTAN_bilder

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *